Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Americké mäso v našich obchodoch. Hrozí nám niečo?
Zdielať na

Americké mäso v našich obchodoch. Hrozí nám niečo?

Stejková vojna sa končí. Už onedlho sa v našich obchodoch zrejme vo veľkom začne predávať hovädzie mäso z Ameriky či Kanady. Europoslanci rozhodli, že 20-ročnému napätiu medzi kontinentmi je koniec. Už sa k nám vraj bude dovážať len kvalitná hovädzina bez rastových hormónov a steroidov.

Chudobnejší farmári sa boja

Američanom Brusel otvára kšeft, ktorý ale najmä chudobnejším farmárom Únie môže zlomiť krk. Americké hovädzie mäso z miestnych megafariem farmári už pripravujú na predaj obchodníkom, ktorí ho pokojne môžu dostať aj do slovenských obchodov. Najdôležitejšiou podmienkou je, aby mäso nepochádzalo z dobytka prešpikovaného liekmi a rastovými hormónmi.

Dlhotrvajúci spor sa dnes skončil. Parlament urobil krok, ktorý posilní transatlantické obchodné väzby.  Slovenskí chovatelia takéhoto dobytka už teraz majú obavy z toho, aké mäso sa začne z Ameriky dovážať aj priamo na Slovensko. Zhodujú sa aj v tom, že americkým farmárom určite konkurovať vedieť nebudú. 

Koľko bude mäso stáť?

Únia už v auguste otvorí Americkej vysokokvalitej hovädziny dvere na dovoz mäsa v objeme 48 200 ton. Akú cenu hovädzie mäso dosiahne na pultoch, aj v našich obchodoch, je otázka mesiacov.

Američania nesmú dovážať do Únie hormonálne upravené mäso a miestni farmári údajne obmedzujú pridávanie steridov do krmív pre zvieratá. Geneticky modifikované rastliny však ich dobytok požiera vo veľkom podobne, ako európske kravy či býky.

ISIFA

Súvisiace články