Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
BP pošle ďalšie lode na zbieranie odčerpanej ropy
Zdielať na

BP pošle ďalšie lode na zbieranie odčerpanej ropy

"Od polovice júla budeme mať približne šesť lodí," uviedol dnes šéf spoločnosti.

Oznámenie prišlo v čase, keď vláda USA vyzýva spoločnosť BP, aby pracovala rýchlejšie na zastavení úniku ropy do vôd zálivu. Ropná škvrna je najhoršou ropnou katastrofou v dejinách USA.

"Od polovice júla budeme mať približne šesť lodí, ktoré sa budú priamo zúčastňovať na odčerpávaní a odstraňovaní ropnej škvrny," uviedol dnes šéf spoločnosti BP America, Lamar McKay, zákonodarcom počas vypočúvania pred výborom pre energetiku a obchod v americkej Snemovni reprezentantov.

McKay vyhlásil, že spoločnosť má dve lode, ktoré v súčasnosti zbierajú ropu, a viacero ďalších plavidiel práve vybavujú potrebnými zariadeniami, aby mohli pracovať od polovice júla.

Americká vláda nariadila BP, aby pracovala rýchlejšie na zastavení úniku ropy. BP v pondelok 14. júna uviedla, že v júli už plánuje zvýšiť svoju kapacitu zachytávania ropy na maximum - na 80.000 barelov denne.       

Prezident USA Barack Obama v utorok vyhlásil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, pre zastavenie ekologickej katastrofy pri americkom pobreží, ako aj pre zmiernenie dôsledkov úniku veľkého množstva ropy do vôd Mexického zálivu.

"Budeme bojovať proti unikaniu ropy do mora tak dlho a tak intenzívne, ako to bude potrebné. Vláda USA prinúti spoločnosť British Petroleum zaplatiť za škody, ktoré pri americkom pobreží spôsobila," povedal Obama v rámci televízneho prejavu.

Šéf Bieleho domu vo svojom prejave ďalej medziiným uviedol, že vezme do úvahy myšlienky a návrhy členov Demokratickej i Republikánskej strany, týkajúce sa legislatívy v oblasti energetiky. Na druhej strane však zdôraznil, že sa USA v žiadnom prípade nemôžu vyhnúť zmenám pri využívaní energetických zdrojov.

Ropná spoločnosť BP odštartovala v Mexickom zálive doteraz najambicióznejší pokus v snahe zastaviť unikanie ropy z podmorského vrtu umiestneného necelé dva kilometre pod vodnou hladinou.

Hovorca BP Robert Wine dnes vyhlásil, že ropu odčerpávajú na loď pomocou zariadenia, ktoré namontovali na zabránenie unikaniu ropy z poškodeného vrtu.

Ropa prúdi cez zariadenie pôvodne inštalované na zamedzenie úniku ropy vstrekovaním ťažkého bahna. Ropu následne vypália obrovským spaľovacím zariadením.

Pokus by mohol výrazne zvýšiť množstvo zachytenej ropy. BP sa v súčasnosti darí zachytávať približne 630.000 galónov ropy (2,4 milióna litrov).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy