Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Senátori požadujú od BP 20 miliárd dolárov
Zdielať na

Senátori požadujú od BP 20 miliárd dolárov

Zdroj: TASR/Ron Edmonds

Podľa prezidenta USA bude mať na občanov ropná katastrofa rovnaký vplyv, ako mali udalosti z 11. septembra 2001.

"Vyzývame BP, aby bolo okamžite založené špeciálne konto so sumou 20 miliárd USD pod hlavičkou nezávislého správcu," žiadajú v liste senátori. Prostriedky z tohto účtu by mali slúžiť ako poistka prísľubu ropnej firmy, že sa postará o náklady na odstránenie spôsobených škôd.

"Aj keď sme radi, že BP priznala za tieto škody zodpovednosť a prisľúbila uhradiť plnú výšku nákladov za ekonomické straty a čistenie, minulosť nás poučila, že korporácie často napokon nesplnia svoje počiatočné sľuby," dodali senátori.

Konto by malo firme s pošramotenou povesťou pomôcť obnoviť aj dôveru v radoch amerických spotrebiteľov. "Veríme, že takýto krok spraví pre obraz BP oveľa viac ako nákladná PR kampaň, ktorú vaša firma spustila," reagovali senátori na rozsiahlu reklamnú kampaň BP v amerických médiách. Americkú verejnosť pobúrila aj skutočnosť, že BP uvažuje aj napriek katastrofe v Mexickom zálive vyplatiť svojim akcionárom štvrťročné dividendy.

List podpísali takmer všetci demokratickí senátori. Tí už niekoľko týždňov zápasia s neochotou predstaviteľov BP sprístupniť informácie o vážnosti nehody v Mexickom zálive. Práve vďaka týmto senátorom sa dostali do médií detailné zábery úniku vo vysokom rozlíšení, ktoré pomáhajú vedcom odhadnúť množstvo unikajúcej ropy. V dôsledku zlých skúseností s doterajšou komunikáciou s BP senátori požadujú od Haywarda odpoveď najneskôr tento piatok.

Obama: Ropná katastrofa ovplyvní verejnú mienku tak ako 11. september

Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že ropná katastrofa v Mexickom zálive bude mať na psychiku občanov USA rovnaký vplyv ako udalosti z 11. septembra 2001. Za škody spôsobené únikom ropy by mala firma BP zaplatiť už teraz 20 milión dolárov, čo je v prepočte 16,33 miliárd eur.

Obama v rozhovore pre americký server Politico uviedol, že ropná škvrna na "niekoľko nasledujúcich rokov ovplyvní názory verejnosti na prístup k životnému prostrediu".

"Myslím si, že táto katastrofa na niekoľko rokov utvorí náš názor na našu zraniteľnosť v environmentálnej a energetickej oblasti rovnako, ako sa vyvíjal pohľad verejnosti na zahraničné vzťahy po udalostiach z 11. septembra 2001," uviedol Obama v rozhovore.

Americký prezident uskutoční dnes štvrtú návštevu zasiahnutej oblasti, kde i prenocuje.

Vedenie spoločnosti BP, ktorá je zodpovedná za incident, prerokuje, či zastaví vyplácanie dividend svojim akcionárom. Podľa správy BP vzrástli náklady na čistenie ropnej škvrny na 1,6 miliardy dolárov (1,3 miliardy eur). Firma začiatkom mesiaca umiestnila uzáver na poškodenú časť podmorského ropného potrubia, čím sa pokúšajú odsať unikajúcu ropu. Zariadenie odoberá približne 15.000 barelov čierneho zlata denne.

Odborníci odhadujú, že do mora unikalo denne približne 40.000 barelov ropy, kým nenamontovali tento provizórny "vrchnák".

Americký prezident Obama sa v utorok prihovorí Američanom z Bieleho domu v hlavnom vysielacom čase, pričom témou bude práve boj s ropnou škvrnou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy