Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Putin dodávky zbraní NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte
Zdielať na

Putin dodávky zbraní NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu dodávky zbraní z členských krajín NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Putinove vyjadrenia pre ruské médiá.

"Posielajú desiatky miliárd dolárov vo forme zbraní na Ukrajinu. To je skutočná účasť," povedal Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija 1. "To znamená, že sa zúčastňujú, hoci nepriamo, na zločinoch uskutočňovaných kyjevským režimom," dodal.

Západné krajiny majú podľa ruského prezidenta "jediný cieľ" – rozbiť bývalý Sovietsky zväz a jeho hlavnú časť – Ruskú federáciu, píše AFP. Krajiny Západu vojenskú agresiu Ruska na Ukrajinu dôrazne odsúdili a od začiatku poskytujú Ukrajine podporu. Mnohé z nich však váhali s rozhodnutím dodať Kyjevu i ťažké zbrane ako napríklad tanky. Obávali sa zatiahnutia do konfliktu.

Nemecko v januári po mesiacoch odmietania schválilo poskytnutie moderných tankov typu Leopard 2 Ukrajine. Krátko na to USA oznámili dodávku amerických tankov Abrams. Tanky neskôr prisľúbili i ďalšie západné krajiny. Ukrajina žiada okrem tankov aj dodanie stíhačiek. Viaceré krajiny však zatiaľ takéto rozhodnutie vylúčili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy