Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dvadsať percent Európanov, vrátane Slovákov, žije na hranici chudoby. Europoslanci chcú zvýšiť ich príjmy
Zdielať na

Dvadsať percent Európanov, vrátane Slovákov, žije na hranici chudoby. Europoslanci chcú zvýšiť ich príjmy

EURÓPA / Neuveriteľných vyše 21 % obyvateľov Európskej únie je ohrozených chudobou. Hovoríme o viac ako 95-tich miliónoch obyvateľov únie. Vysoká inflácia sa podpísala na znížení životnej úrovne. Do finančných problémov sa dostávajú najmä ženy, ktoré samé vychovávajú deti, ale aj dôchodcovia. A to najmä vo východnej Európe – teda aj u nás na Slovensku. Europoslanci aktuálne požadujú zvýšenie minimálneho príjmu.

Pre zhoršujúcu sa situáciu obyvateľov Európskej únie sa opätovne v európskom parlamente otvorila téma minimálneho príjmu. "Každý piaty človek bol v roku 2020 ohrozený chudobou, čiže napríklad aj pracoval a nemal naozaj adekvátne prostriedky na to, aby dokázal prežiť,“ povedala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. 

"Aby sme sa venovali ľuďom s postihnutím, alebo napríklad keď jeden rodič vychováva sám deti,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. Hovoríme už o 35 % obyvateľstva Únie v produktívnom veku, ktorí sú ohrození chudobou. "Špeciálne sú ohrozené staršie ženy, špeciálne sú ohrozené domácnosti, kde je iba jeden človek, na Slovensku sú tieto čísla rovnako alarmujúce,“ povedal europoslanec Michal Šimečka. "Za ostatnú dekádu sme veľmi spomalili dobiehanie západu, ľudia nám odchádzajú zo Slovenska, pomaly dobiehame, začíname zaostávať za našimi susedmi,“ povedal europoslanec Eugen Jurzyca.

Europoslanci chcú, aby sa nový minimálny príjem vzťahoval aj na dôchodky. A aby aj ľudia, ktorí sú už v penzii, dostali takúto pomoc. "Aby bola dostupná. Aby to bolo bez zbytočných papierovačiek, bez zbytočnej byrokracie,“ uviedol Bilčík.  "Samozrejme, v každom členskom štáte je to iné a nikdy nebude rovnaký minimálny príjem zabezpečený vo všetkých členských štátoch, lebo nemáme ani rovnakú úroveň cien," povedal europoslanec Robert Hajšel. 

"Musíme si uvedomiť, že príjem závisí od výkonnosti ekonomiky. Každá krajina je iná, je dôležité, aby krajiny medzi sebou súťažili,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec. A keďže nemáme ani rovnaké mzdy a platy, hovoríme o výpočte minimálneho príjmu, ktorý by ľudí z pásma chudoby vytrhol. Nové pravidlá musia ešte prejsť cez Radu. "Každý minimálny príjem musí zabezpečiť základné životné potreby každého Európana v Európskej únii," dodal europoslanec Peter Pollák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy