Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nárok na škôlku budú mať od budúceho roka aj štvorročné deti, obce tak môžu mať kapacitné problémy
Zdielať na

Nárok na škôlku budú mať od budúceho roka aj štvorročné deti, obce tak môžu mať kapacitné problémy

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva má dobrú správu pre rodičov. Od septembra budúceho roka budú musieť škôlky zobrať aj štvorročné deti a od roku 2025 aj trojročné. Otázne však je, či pre ne bude miesto. S nedostatočnými kapacitami totiž bojujú materské školy na západnom aj východnom Slovensku.

V Lomničke na severovýchode Slovenska potrebujú budovu, do ktorej by sa vošlo takmer 400 detí. Do materskej školy chodia zatiaľ iba 5-ročné deti, teda predškoláci, no už teraz tu majú kapacitný problém. A preto fungujú v dvojzmennej prevádzke. 60 predškolákov je v škôlke dopoludnia, ďalších 60 popoludní. Trojročné a štvorročné deti nemajú. Starostka má v pláne rozšíriť škôlku už niekoľko rokov. Začať stavbu by chceli už o niekoľko mesiacov. Potrebujú viac ako jeden milión eur.  

Podobných prípadov je na Slovensku veľa. Už od budúceho roka môže byť detí v materských školách ešte viac. Nárok na škôlku budú mať aj deti od štyroch rokov. V prípade, ak v danej obci miesto nebude, dieťa bude môcť ísť do inej škôlky, ktorá bude najbližšie k miestu trvalého pobytu. "Znamená to, že rodič požiada, môže to urobiť v spádovej materskej škole, môže to urobiť v inej, alebo aj v súkromnej, aj v cirkevnej,“ povedal dočasne poverený minister školstva Ján Horecký. 

Podľa ministerstva by tak budúci rok malo v škôlkach pribudnúť o 1 300 detí viac. Návrh, ktorý schválila vláda, vníma Slovenská komora učiteľov pozitívne.ím skôr sa dieťa dostane do školy, tým bude lepšie pripravené na základnú školu," uviedla Andrea Benková zo Slovenskej komory učiteľov. 

Problémy s nedostatočnými kapacitami priznáva aj rezort školstva. Peniaze na rozširovanie kapacít však štát už vyčlenil. "Od augusta sme spustili výzvy na zvýšenie kapacít v materských školách zo 70 na 130 miliónov eur," povedal Horecký. 

Obce a mestá bijú na poplach. Rozšíriť kapacity materských škôl nie je jednoduché a vyžaduje si to okrem finančných prostriedkov najmä čas. "Chýbajú nám peniaze, pozemky, procesy obstarávania a správne konania trvajú pomerne dlhý čas," uviedol riaditeľ ústrednej kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Okrem toho, že od budúceho roka budú mať nárok na škôlku deti od štyroch rokov, v roku 2025 sa k nim pridajú aj trojročné deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy