Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Manželia z Turca prežívajú veľký žiaľ. Pri pôrode im zomrelo bábätko. Zaoberá sa tým už aj polícia
Zdielať na

Manželia z Turca prežívajú veľký žiaľ. Pri pôrode im zomrelo bábätko. Zaoberá sa tým už aj polícia

MARTIN / Rodina z Turca prežíva nesmierny žiaľ. Zomrela jej maličká Sofinka, na ktorú sa veľmi tešili. Malé bábätko neprežilo pôrod v martinskej nemocnici. Jeho blízki chcú vedieť, prečo sa to stalo. Prípad už rieši Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zaoberá sa ním aj polícia.

Mama dievčatka, ktoré zomrelo, je taká zronená, že nevládala hovoriť. "Bolo to dieťa súce k životu, nie na cintorín," uviedla zronená stará mama Beáta Bizíková. Aj otec a stará mama Sofinky počas nášho stretnutia neustále plakali a mali čo robiť, aby aspoň na chvíľu udržali slzy a mohli rozprávať o svojom utrpení. Opísali, ako oni vnímajú tragické okamihy osudného večera v martinskej pôrodnici.

"O siedmej cítila, že sa niečo deje, kričala, že zomiera, a prosila ich, aby jej pomohli," uviedla Kmeťová. "O štvrť ju už brali na cisársky, ale už bolo neskoro a dieťatko zomrelo," povedala. Podľa ich slov lekári váhali s týmto zákrokom, lebo by boli radšej, keby mamička rodila prirodzenou cestou. Svoju prvú dcérku pritom priviedla na svet práve cisárskym rezom. "Už pri prvom pôrode mala preeklampsiu, teraz znova nábeh, mala zvýšený gestačný diabetes, krvný tlak, podľa obvodnej lekárky tam nebol jeden dôvod na cisársky, tam bolo tých dôvodov veľa," uviedol otec dieťaťa Ivan Kmeť. 

"Mamička bola počas celej hospitalizácie sledovaná a vyšetrovaná aj s dieťatkom, priebežne bola informovaná," povedala hovorkyňa FNsP v Martine Katarína Kapustová. Pri pôrode zdravotníci bojovali aj o jej život. "Dcére sa odtrhla placenta a roztrhala sa jej aj maternica, veľmi krvácala," povedala Kmeťová. Tento prípad už vyšetruje aj polícia. "V  predmetnej veci sme prijali trestné oznámenie na základe vykonaného preverovania v zákonnej lehote rozhodneme o ďalšom postupe," dodala hovorkyňa polície Gabriela Kremeňová. 

Súvisiace články