Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čerpanie peňazí na zateplenie domu bude podľa nových podmienok možné už aj počas rekonštrukcie
Zdielať na

Čerpanie peňazí na zateplenie domu bude podľa nových podmienok možné už aj počas rekonštrukcie

Obyvatelia rodinných domov, ktorí doteraz nemajú zateplený dom a zbytočne plytvajú energiami, sa budú môcť zapojiť do programu Obnov dom. Po žiadostiach Greenpeace Slovensko ministerstvo životného prostredia začína byť voči ľuďom ústretovejšie. Dokonca by mali dostať peniaze na zateplenie už počas rekonštrukcie a nie až po nej.

Majiteľ domu chcel zatepliť steny, ale zábery z termokamery ukázali, že najväčšie úniky sú z okien. Nepočítal s tým, že okná, ktoré už vymieňal, sú dávno nekvalitné. "Pred 20 rokmi boli asi iné nároky na tie tepelné prestupy alebo tepelné úniky ako dnes," povedal majiteľ rodinného domu Alexander Baranovič. 

Z domu uniká teplo a je evidentné, že tam nie je žiadna izolácia. "Dole uniká preto, že tam boli kedysi dvere a je tam betónový schod," uviedol. Nakrúcanie rodinných domov termokamerou počas vykurovacej sezóny už na prvý pohľad odhalí, kde sa dá ušetriť. 

Ministerstvo životného prostredia na tepelnú obnovu domov vyčlenilo 500 miliónov eur. Greenpeace Slovensko malo výhrady k tomu, že táto výzva je pre ľudí ťažko dostupná pre veľkú byrokraciu. Začiatkom tohto roka URSO vypočítalo odhad, že na Slovensku sa to týka až 432-tisíc obyvateľov. "Preto Greenpeace žiada pokrytie investícii rodinných domov pre nízkopríjmové a najohrozenejšie domácnosti a taktiež žiadame pre tieto domácnosti sprístupniť bezúročné pôžičky alebo preplatenie týchto nákladov vopred a nie až dodatočne," uviedla koordinátorka klimatickej kampane Barbora Bagiová. 

Z ministerstva sme dostali stanovisko, že v rámci nových výziev plánuje zmenu podmienok. "Tak, aby sa urýchlilo vybavovanie žiadostí, zvýšil počet potenciálnych žiadateľov, aby sa dalo čerpať tieto prostriedky už počas rekonštrukcie a nie až po skončení rekonštrukcie," povedal štátny tajomník rezortu životného prostredia Juraj Smatana. V súčasnosti sa podáva týždenne až 145 žiadostí a ambíciou je až dvojnásobok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy