Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Západočeská univerzita chce odobrať 53 titulov
Zdielať na
Zahraničie

Západočeská univerzita chce odobrať 53 titulov

Zdroj: gadgetdude

Previnilci však ešte dostanú šancu pochybnosti a nejasnosti vysvetliť

Previnilci však ešte dostanú šancu pochybnosti a nejasnosti vysvetliť.

Podľa šéfky rektorskej komisie Evy Pasáčkovej zoznam previnilcov vznikol na základe skontrolovania materiálov 283 absolventov bakalárskeho a 550 absolventov magisterského štúdia z obdobia rokov 1994-2009.

Na zoznam hriešnikov sa dostali absolventi, u ktorých existujú pochybnosti, či im bolo správnym spôsobom započítané predchádzajúce vysokoškolské štúdium, sú pochybnosti o absolvovaní štátnic, chýbajú ich diplomové práce, prípadne tieto práce existujú, ale sú nedostatočné po formálnej či obsahovej stránke.

Západočeská univerzita v Plzni už pred časom navrhla odňať 14 absolventom titul JUDr. Odnímanie titulov pravdepodobne odštartuje vlnu žalôb. V Česku totiž k hromadnému odnímaniu titulov ešte nikdy nedošlo a nie je jednotný právny názor na to, či to je vôbec možné. Nezhody sú aj na pôde univerzity, kde sa s titulmi za éry bývalého vedenia Právnickej fakulty kšeftovalo. Kým rektorát tvrdí, že tituly by mala odnímať Právnická fakulta, dekan fakulty Jiří Pospíšil tvrdí opak – že tento krok má podniknúť rektor.

Bezprecedentnú kauzu na právach v Plzni vlani odštartovala Akreditačná komisia Ministerstva školstva. Podľa záverov komisie bol na Právnickej fakulte obrovský neporiadok, porušovali sa záväzné predpisy a mnohí študenti absolvovali štúdium po nezvykle krátkej dobe a za zvláštnych okolností – napríklad štátnu záverečnú skúšku absolvovali pred komisiou, v ktorej ani jeden člen nemal právnické vzdelanie.

Akreditačná komisia mohla existenciu plzenských práv ukončiť, ale dala fakulte šancu. Komisia 25. novembra 2009 vyslovila fakulte zákaz udeľovať tituly JUDr. a prijímať nových študentov na doktorandské štúdium. Komisia však povolila, aby na fakulte pokračovali súčasní doktorandi, a ponechala v platnosti bakalárske a magisterské študijné programy.

V Plzni podozrivo rýchlo vyštudovali desiatky študentov, často regionálnych politikov, predstaviteľov polície, ale aj justície a biznisu. V prípade niektorých absolventov sú dokonca pochybnosti, či školu vôbec navštevovali, prípadne, či vykonali všetky predpísané skúšky.

Mnoho diplomových a dizertačných prác v univerzitnej knižnici chýba a objavili sa i jednoznačné plagiáty, opísané aj s chybami.  Kvôli plagiátu prišiel o svoj post riaditeľ mestskej polície v Plzni, iní sa však obvineniam bránia – napríklad  primátorka Chomutova Ivana Řápková, ktorú novinári nachytali na tom, že si nepamätá meno žiadneho spolužiaka ani vyučujúceho.

Práva v Plzni absolvoval aj bývalý český premiér a expredseda ČSSD Stanislav Gross, ktorého diplomová práca sa záhadne "stratila", ako aj poslanec ODS Marek Benda, ktorý titul JUDr. získal na základe rovnakej práce ako titul magistra, a to napriek tomu, že jeho práca mala nedostatočný rozsah.

"Na Právnickej fakulte boli dlhodobo nefunkčné štandardné kontrolné mechanizmy, ktoré vykonáva akademická obec. Najmä: neexistovalo kolégium dekana, nekonali sa porady vedúcich katedier, vedecká rada sa neschádzala minimálne raz za semester a neprerokúvala základné dokumenty tak, ako to má vedecká rada robiť, akademický senát neschvaľoval výročné správy fakulty, neriešil problémy fakulty, na ktoré už predtým upozornila akreditačná komisia, neschádzala sa odborná rada. To je porušenie tých celkom najzákladnejších princípov vedeckého života," konštatovala šéfka komisie Vladimíra Dvořáková.

Akreditačná komisia dala fakulte termín na uvedenie do života štandardných akademických pravidiel a mechanizmov do polovice mája. "Plnú stabilizáciu" fakulty komisia očakáva do konca novembra 2010.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy