Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Škandál na univerzite! Podvody pri prijímačkách i štátniciach
Zdielať na
Zahraničie

Škandál na univerzite! Podvody pri prijímačkách i štátniciach

Zdroj: TASR/František Iván

Neštandardné vysokoškolské štúdium v Plzni už zaujíma aj políciu

Na fakulte teraz dočasne pôsobí nový dekan – exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil - a okrem neho situáciu analyzuje akademický senát univerzity a akreditačná komisia ministerstva školstva. Do prípadu sa už vložilo aj štátne zastupiteľstvo v Plzni a aj polícia, ktorá preveruje podnety od občanov. Potvrdila to dnes šéfka plzenského štátneho zastupiteľstva Antonie Zelená. Podanie trestného oznámenia zvažuje aj akreditačná komisia.

V univerzitnej knižnici chýba až polovica diplomových prác, ktoré buď nikdy neexistovali, alebo sa "stratili", aby sa neprišlo na to, že sú opísané. S plagiátorstvom mali problém aj pedagógovia právnickej fakulty: prodekan Ivan Tomažič má vo svojej dizertačnej práci až desiatky opísaných strán, ktorých skutočným autorom je sudca Najvyššieho súdu Jiří Spáčil. Na plagiátorstvo neprišiel ani dnes už bývalý dekan fakulty Jaroslav Zachariáš, ktorý bol oponentom práce.

Už pred časom ministerská akreditačná komisia upozornila, že až 20 percent študentov práv v Plzni sa dostalo na školu neštandardne. Komisia ďalej odhalila, že štúdium práv, ktoré trvá štandardne päť rokov, vyše 400 študentov absolvovalo za dobu kratšiu ako štyri roky. Neštandardne rýchle bolo v mnohých prípadoch aj doktorandské štúdium. Napríklad prodekan Tomažič získal doktorát za rekordných päť mesiacov a navyše to korunoval opísanou prácou.

V Plzni vyštudovalo právo mnoho známych českých podnikateľov, regionálnych aj celoštátnych politikov, ale aj mnohí úradníci a predstavitelia justície. Štúdium popri zamestnaní zvládala v Plzni aj primátorka Ivana Řápková – jej diplomová práca v archíve školy chýba a novinárom z denníka Mladá fronta dnes (MFD) politička uviedla, že ju nemá ani doma. Po štyroch rokoch od absolvovania si politička nedokáže spomenúť na meno žiadneho zo svojich pedagógov.

V Plzni chýba aj diplomová práca bývalého predsedu ČSSD a expremiéra Stanislava Grossa, ktorý na západe Čiech študoval popri zamestnaní – ako minister vnútra. Gross mal zo svojho ministerstva na Právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe vzdušnou čiarou iba asi dva kilometre. Napriek tomu uprednostnil diaľkové vysokoškolské štúdium v 80 kilometrov vzdialenej Plzni.

Náhod a možných súvislostí je však v kauze ešte viac: v Plzni si doktorát z práv robil aj Eduard Bruna a zvládol to za rok a tri mesiace. Po škandálnom odchode Grossa z politiky sa expolitik uchytil ako koncipient v advokátskej kancelárii Eduarda Brunu.

Vysoká škola v Plzni rozdávala diplomy niekedy aj v kratšom čase než obvykle trvajú rekvalifikačné kurzy. Podľa docentky Vladimíry Dvořákovej, predsedníčky Akreditačnej komisie pri ministerstve školstva, v jednom prípade sa na Právnickej fakulte stalo, že študent nastúpil v júni a už v auguste mal za sebou všetky skúšky, štátnice a aj napísanú a obhájenú diplomovú prácu. To ešte zosilňuje podozrenie, že sa diplomy v Plzni kupovali. Akreditačná komisia má podozrenie, že takýchto "expresných" študentov mohli byť desiatky.

"Naša katedra trestného práva poukazovala na nepravosti asi päť rokov," citovala MFD sudcu Krajského súdu v Plzni Pravoslava Poláka. Podľa jeho slov na to, aby razantne zasiahli alebo protestovali, katedre chýbali potrebné informácie a vedenie fakulty na otázky nereagovalo. Podľa Poláka však zlyhal akademický senát, ktorý mal fakultu kontrolovať. Keď však tento rok na jar šéfka katedry trestného práva Helena Válková na neúnosnú situáciu upozornila, dočkala sa odvolania.

"Stalo sa mi, napríklad, že som mal študenta, ktorý odo mňa nedostal zápočet, a preto ani nemohol ísť na skúšku. Po čase som však zistil, že už skúšku vykonal," pozastavil sa nad praktikami Polák.

Situácia okolo Právnickej fakulty v Plzni vyvolala aj otázku, či by bolo možné niektorým nepoctivým študentom odobrať vysokoškolské diplomy. Podľa dnes platnej právnej úpravy na to ani vysoké školy a ani ministerstvo nemajú právo. Verdikt o odňatí diplomu by mohol vyniesť iba súd.

Zdielať na

Najčítanejšie správy