Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovensko-ukrajinský spor. Dôvodom je vyrúbané drevo
Zdielať na

Slovensko-ukrajinský spor. Dôvodom je vyrúbané drevo

BRATISLAVA/KYJEV / Ukrajinci oficiálne informujú o medzinárodnom incidente. Z 30-kilometrového úseku hranice so Slovenskom im podľa ich tvrdení zmizlo 2 500 kubíkov dreva za takmer pol milióna eur. Vyrúbané stromy prepašovali na Slovensko cez najstráženejšiu hranicu, ktorú vo dne i v noci kontrolujú špeciálne systémy a stovky policajtov.

Každý štát je zodpovedný za vlastnú stranu hranice. Ukrajinci tvrdia, že ich stromy síce spílili, no drevo nemajú. Slovenskí lesníci sa bránia, že určite rúbali iba tie svoje.

"Všetky stromy, ktoré sú určené na ťažbu, sú vyznačené vopred," tvrdí riaditeľ lesov v Sobranciach Peter Pšak. "Sú tam pne, všetky stromy sme odevidovali a následne zobchodovali," ozrejmuje. 

"Bolo vydané povolenie na ťažbu dreva v pohraničnej oblasti," hovorí náčelník ekonomického útvaru polície v Užhorode Andrej Ivankin. "Máme zdokumentovaný prípad nezákonného výrubu lesa. Ten nastal v zóne hraničného pásma medzi Ukrajinou a Slovenskom," dodáva. 

Presun cez hranicu

Guľatina sa podľa Ukrajincov nevyparila, ale presunula ihneď cez hranicu na Slovensko. Tvrdia, že na to majú dostatočné argumenty.

"Surovina z lesa sa nevyviezla na stranu Ukrajiny. Nemáme tam na to techniku ani ľudí," ozrejmuje Ivankin. "Naše drevo pochádzalo z našich lesov a bolo to slovenské drevo," oponuje Pšak. 

Dokázať nelegálny výrub a pašovanie dreva bude komplikované. O každý úsek hranice sa totiž stará iný vlastník pozemku. Nefunguje tu ani cezhraničná spolupráca.

"Zmluva, ani dohoda s Ukrajincami neexistuje. Na spomínanom úseku je ďalších 10 obhospodarovateľov lesa," vysvetľuje Pšak.

Problém eskaluje

Vyšetrovanie prípadu naberá u Ukrajincov na obrátkach.

Slovenskí strážcovia hranice o probléme ale nič nevedia. Nikto ich oficiálne nekontaktoval.

"Údržbu hraničného pásu medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou vykonáva Slovensko spoločne s Ukrajinou dlhodobo v zmysle zákona," informuje hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach Agensa Kopernická.

"Momentálne to už rieši prokuratúra," reaguje Ivankin.

Ukrajinsko-slovenský spor pre výrub dreva na spoločnej hranici, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy