Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Klokočove vyrúbali stovky stromov, obec nevydala súhlas
Zdielať na
Krimi

V Klokočove vyrúbali stovky stromov, obec nevydala súhlas

KLOKOČOV / V katastrálnom území obce Klokočov (okres Michalovce) niekto ilegálne vyrúbal stovky stromov. Ide o hraby, duby, brezy a iné druhy. Ich spoločenská hodnota dosahuje výšku takmer 650 tisíc eur. Muž, ktorý má podľa polície výrub na starosti tvrdí, že nič protizákonné neurobil.

Pilčíci vyrúbali viac ako 400 kusov drevín. Ostali po nich len konáre a pne. "Keď som prichádzal videl som, že tu hučali píly a že je to tu porezané," hovorí jeden z chatárov.

Stromy ubúdajú

Stromy sú vyrúbané po dĺžke niekoľko desiatok metrov. A podľa miestnych ich stále ubúda. "Michalovskí policajti vyšetrujú nelegálny výrub stromov v pásme s 1. stupňom ochrany prírody," uviedol hovorca košickej krajskej polície Alexander Szabó.

Za výrubom podľa polície stojí muž, ktorý si na prácu najal súkromnú firmu. Pilčíci po výrube drevo z lesa odvážali preč. "To je moje drevo. To mám po dohode s vlastníkmi a Slovenským pozemkovým fondom," hovorí samostatne hospodáriaci roľník Jozef Soročina.

Nesúhlas s výrubom

Povinnosťou každého je o plánovanom výrube informovať aj obecný úrad. To vraj urobila firma, od ktorej má Jozef Soročina niektoré parcely v nájme. "Obec Klokočov vydala nesúhlas na výrub," uviedla starostka obce Klokočov Monika Hudáčková.

"Opýtal by som sa, prečo to zamietla," pýta sa Jozef Soročina. "Všetci účastníci konania odporučili vydať obci nesúhlas a na základe podkladov, ktoré boli súčasťou žiadosti, obec vydala nesúhlas na výrub," uviedla starostka obce Klokočov Monika Hudáčková.

"Naschvál mi to zamietla a naschvál mi robí problémy. Takýmto spôsobom chce zlikvidovať človeka, samostatne hospodáriaceho roľníka," hovorí Jozef Soročina.

Obec povolenie nevydala

Jozef Soročina je presvedčený, že na výrub mal všetky povolenia. Obecný úrad ale žiadny povolenie nevydal. Verdikt stanoví až polícia, ktorá doteraz nikoho neobvinila.

"Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany stromov a krov," dodal policajný hovorca Szabó.

"Ja nerúbem lesy, ja čistím trvalo trávnaté porasty a pripravujem na oplotenie, aby som mohol vykonávať svoju činnosť, ktorá ma živí," dodáva Soročina.

Vinníkovi hrozí trest tri až osem rokov za mrežami.

Pozrite si priloženú reportáž Andrey Točenej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy