Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pilčíci vysekali, čo sa dalo. Škoda sa odhaduje na milión eur
Zdielať na

Pilčíci vysekali, čo sa dalo. Škoda sa odhaduje na milión eur

KREMNÁ / Mali vysekať iba kroviny a tŕnie, ale vyrobili škodu, ktorá sa zrejme bude pohybovať až okolo milióna eur. Nad dedinou Kremná (okr. Stará Ľubovňa) zrejme nemali robotníci dobré oko a bez povolenia spílili stromy s obrovskou spoločenskou hodnotou. Na miesto prišli ľudia zo štátnej ochrany prírody a začalo sa veľké počítanie.

Kedy si to bol hustý les, dnes to vyzerá akoby sa miestom prehnala víchrica. Malo to byť obyčajné čistenie pasienkov, ktoré počas dlhých rokov zarástli krovím a stromami. Pracovníci družstva ale pílili všetko, čo tam bolo.

Jeho predsedníčka ale zrejme už do januára nikomu nič vysvetľovať nebude. "Chcela som hovoriť s predsedníčkou, ale jej zamestnankyňa mi povedala, že má do 10. januára dovolneku a nemá pracovný, ale iba osobný mobil," tvrdí pracovníčka družstva.

Na vyrúbané miesto prišli chlapi zo štátnej ochrany prírody. Vytiahli meter a začali vyčísľovať škody.

Zákon vraj porušený nebol

Tí, čo to povolili sa bránia, že zákon nebol porušený, že rezali iba to, čo mohli. Podľa zákona to môže byť iba strom, ktorý má obvod menej ako 40 cm. "Máme tu 150 stromov zatiaľ ešte zmeraných a to sme iba na jednej parcele. Ale bude ich oveľa viac a všetko je to nad 470 centimetrov," uviedol riaditeľ správy Pieninského národného parku Vladimír Klč.

Milión eur

Škoda sa môže vyšplhať na takmer milión eur. "Bude to vysoká spoločenská škoda," tvrdí Klč.

"Hodnota škody zatiaľ nie je presne vyčíslená. Bude to vykonávané počas ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovateľ už začal trestne stíhanie pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov," uviedol hovorca prešovských krajských policajtov Daniel Džobaník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy