Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z bratislavských námestí zmizli stromy, nahradia ich nové
Zdielať na

Z bratislavských námestí zmizli stromy, nahradia ich nové

BRATISLAVA / Hlavné mesto Bratislava obnoví aleju stromov pred Úradom vlády Slovenska na Námestí slobody. Zatiaľ stromy len orežú, no na jeseň ich vyrúbu a vysadia za ne nové dreviny. Ide o ďalší z projektov v rámci balíka Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, na ktorý hlavné mesto získalo peniaze z nórskych fondov. Stromy podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej treba vyrúbať, pretože sú poškodené a podľa dendrologického posudku predstavujú bezpečnostné riziko pre peších i pre cestnú premávku.

Štyridsiatku poškodených stromov nahradia 44 novými a mladými drevinami. Súčasné brestovce západné nahradí napríklad javor poľný či jaseňovec metlinatý.

Mesto vysvetľuje, že brestovce sú poškodené a v zlom zdravotnom stave, čo preukázal aj dendrologický posudok.

"Mestské prostredie je pre úspešný rast a vývoj stromov veľmi nepriaznivé. V zahraničí sa obnova stromov robí pravidelne a systematicky. V niektorých prípadoch sa obnovujú mestské stromy, keď dosiahnu vek po 30-40 rokov. Ročne sa tak rúbu tisíce stromov a zároveň sa ďalšie tisíce vysadia,“ vysvetľuje Zuzana Hudeková z oddelenia hlavnej architektky a dodáva, že nové stromy pozitívne ovplyvnia vzhľad verejného priestoru a na mieste poškodených a starých stromov vyrastie nová aleja.

"Už v minulosti museli byť viaceré stromy odstránené, a teda aleja je už v súčasnosti preriedená. Zároveň musíme zabezpečiť bezpečnosť občanov, pretože celý priestor Námestia slobody, vrátane aleje, je veľmi využívaný. Obnovu poškodených stromov považujem za nevyhnutnú,“ uviedla Hudeková.

Veľký projekt

Obnova aleje pri Námestí slobody je súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. V rámci projektu mesto už obnovilo zeleň na Františkánskom a Hlavnom námestí.

Poškodené brestovce na Františkánskom námestí nahradili desiatimi hruškami ozdobnými, mesto už začalo vysádzať aj lipy na Hlavnom námestí.

Projekt je financovaný z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je zvýšiť pripravenosť hlavného mesta na negatívne dopady zmeny klímy.

"Výsledkom projektu budú konkrétne adaptačné opatrenia v oblasti udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou, v oblasti úpravy mikroklímy formou bioretencie dažďových vôd, tvorby nových plôch zelene, zvyšovania podielu zelene na vybratých bratislavských námestiach, výsadby alebo revitalizácie drevín, realizácie vegetačných striech, zvýšenia vodopriepustnosti povrchov na verejných priestranstvách a podobne," píše sa v tlačovej správe mesta.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy