Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boj za krajšiu Bratislavu. Pomôcť môžete aj vy
Zdielať na

Boj za krajšiu Bratislavu. Pomôcť môžete aj vy

BRATISLAVA / Naše hlavné mesto Bratislava má byť zelenšie. Magistrát a niektoré mestské časti už začali ľuďom dokonca rozdávať cibule rastlín. Inšpiráciou by mohlo byť susedné Rakúsko, kde majú aj vlastné mestské záhradníctvo.

Na niektorých uliciach v hlavnom meste, by viac zelenej farby prípadne zopár rozkvitnutých letničiek a muškátov, neuškodilo.

"Tento rok chceme vysadiť na Vajanského nábreží, na takom dosť neatraktívnom mieste, krásnu zeleň," prezradil Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Na to, že dobrovoľnícke spolky často v otázke zelene suplujú štát, si už mnohí zvykli. "Vajnorská ani Račianska nie sú naše, patria magistrátu. My prosíme už pár rokov, aby vysadili nové stromy. Keď už toho bolo veľa, vysadili sme ich s dobrovoľníkmi sami," hovorí starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Majú to v pláne

Vyzerá to tak, že sa blýska na zelenšie časy. Hlavné mesto má v súčasnej správe zahrnutú aj mestskú zeleň.

"Zelené plochy má v súčasnosti mesto už v správe, je to zhruba milióndvestotisíc metrov štvorcových sídliskovej zelene a viac ako 60 tisíc parkovacích plôch," informovala hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Bratislava Ivana Skokanová.

Aby sa ľudia cítili vo svojej mestskej časti príjemne, svoje okolie si začali skrášľovať sami a kvety si kupujú zo svojho.

Na vlastnú päsť

Podľa ochranárky aj dobrovoľníkov je najväčším problémom Bratislavy to, že nemá mestské záhradníctvo, teda že tu nie je systém, ako napríklad v Rakúsku. Distribúcia kvetín do jednotlivých mestských častí by tak bola omnoho efektívnejšia a lacnejšia.

"Máme svojich subdodávateľov. Zatiaľ sme neuvažovali, ale ak by to usporilo náklady, bola by to dobrá cesta," hovorí Skokanová.

Niektoré mestské časti to preto riešia po svojom. "Za posledné tri roky sme rozdali viac ako dvestotisíc cibuliek tulipánov, rozdávame desaťtisíc letničiek," vyratúva Kusý.

Zapojte sa!

Mestské časti vítajú aj iniciatívu občanov. Ak by ste niekde chceli vysadiť strom alebo si adoptovať zeleň, nie je problém. "Ľudia musia dať vedieť, kvôli inžinierskym sieťam, keďže tie sú skoro všade. Tak aby sa nepretrhol nejaký drôt," vysvetľuje Kusý.

Predtým než niečo vysadíte, nechajte si ale poradiť. "Je tam množstvo stromov ktoré sa hodia pre túto mestskú zeleň a sú krásne krásnu atmosféru spravia na jar," potvrdzuje majiteľka záhradníctva Katarína kullová.

Bratislava môže byť onedlho krajšia a zelenšia. Pomôcť môžete aj vy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy