Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislava bude krajšia. Priestor pred Hlavnou stanicou obnovia
Zdielať na

Bratislava bude krajšia. Priestor pred Hlavnou stanicou obnovia

BRATISLAVA / Priestor pred hlavnou stanicou v Bratislave do konca augusta obnovia. Potvrdil to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a zdôraznil, že v mestskom rozpočte majú na to vyčlenených 200 tisíc eur.

Plán má viac ako štyridsať opatrení a týka sa čistoty, dopravy, zelene a nového mobiliáru. "Chceme opraviť chodníky, vymeniť obrubníky a lavičky, zjednotiť odpadkové koše, dať nové dopravné značenia. Budeme čistiť aj zastávky," zhrnul primátor.

"Chceme zúžiť stredné parkovisko, z ktorého pôjde bezbariérový chodník k budove železnice," pokračoval Nesrovnal s tým, že chcú aj presunúť stanovište taxíkov, ale aj stánky s občerstvením.

Staré lavičky nahradia jednomiestnymi lavičkami, aby sa na nich nedalo ležať. Ako doplnil viceprimátor Milan Černý, do konca augusta by mali byť v prevádzke aj eskalátory pri električkovej trati.

Obnova bude vo viacerých fázach, aby zbytočne nekomplikovala mestskú hromadnú dopravu.

Nespoľahlivý investor

Samospráva očakáva, že investor, ktorý má v tomto priestore investičný zámer, ho do konca roka 2016 stihne. "Keďže tento priestor je pod zmluvou so spoločnosťou, ktorá tu plánuje investovať a celý ho prestaviť, my sme túto spoločnosť o našom zámere informovali," podotkol Nesrovnal.

Súčasný bratislavský primátor Nesrovnal sa v minulosti netajil tým, že riešením zlého stavu priestoru pred bratislavskou hlavnou stanicou je vypovedanie zmluvy s investorom.

Spoločnosť Transprojekt totiž výstavbu chystá už roky, dodnes stavať nezačali. Projekt má byť pritom podľa Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve uzavretej v roku 2010 hotový do konca budúceho roka.

Nesrovnal na vypovedanie zmluvy s investorom vyzýval ešte ako mestský poslanec, pokračoval v tom aj keď sa stal bratislavským primátorom.

Stále čakajú

Súčasné vedenie Bratislavy zmluvu k prestavbe okolia Hlavnej stanice Bratislava nakoniec nevypovie. Radnica počká, či investor do stanoveného termínu projekt uskutoční. Ak to nestihne, zmluva s investorom vyprší a potom mesto plánuje vyhlásiť na revitalizáciu priestoru medzinárodnú súťaž.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy