Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matky s kočíkmi bojujú každý deň so železničnou stanicou
Zdielať na

Matky s kočíkmi bojujú každý deň so železničnou stanicou

BRATISLAVA / Bratislavská hlavná železničná stanica čaká na rekonštrukciu už dlhé roky. Miesto, ktoré denno-denne využívajú tisíce ľudí, naďalej trápia problémy. Na jeden taký upozornila mamička s dieťaťom v kočíku.

Železničná stanica v Bratislave nie je prispôsobená cestujúcim matkám s kočíkom. Na väčšinu nástupíšť vedú len schody.

"Takmer každý mesiac a furt týmito strašnými schodami. Na to, že je to hlavná stanica v našom hlavnom meste, je to hanba. Iné, menšie stanice majú, keď len koľajničky, a tu ani len tie koľajničky nemáme," hovorí nespokojná matka.

Pravidelné trápenie

Eva sa takto trápi pravidelne a nerozumie tomu, prečo nemá inú možnosť, tak ako napríklad vo Viedni. "Tam sú výťahy, tam nemám žiaden problém. Buď je eskalátor, alebo aj výťah. V Partizánskom máme štyri schodíky a tam to  máme briežok, teraz ho spravili a tu je milión schodov a nič," dodáva Eva.

Z veľkolepých plánov na rekonštrukciu námestia pred hlavnou stanicou ako aj samotného komplexu sa zatiaľ neuskutočnilo nič. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal stále tvrdí, že najvhodnejším riešením je vypovedanie zmluvy s investorom a vyhlásenie novej, medzinárodnej súťaže. Samozrejme obsahom tej zmluvy môžu byť aj nejaké podmienky, ktoré sa týkajú bezbariérovosti.

Zatiaľ však mamičky s kočíkmi ale rovnako aj ľudia s pohybovým obmedzením ako aj cestujúci s ťažkou batožinou musia posilňovať. "Predsa, to je minimálne 17 kíl. Je jedno aká je žena silná alebo slabá, ten kočík dá zabrať," hovorí Eva.

Dopravné výťahy na hlavnej stanici môžu ovládať iba zamestnanci s kľúčom. Mamičkám tak môže po schodoch pomôcť len náhodný gentleman.

V núdzi však pokojne oslovte zamestnancov železníc. "Zamestnanci sú vždy ochotní a radi pomôžu či už imobilným alebo mamičkám s kočíkom," uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Dana Šinková.

Rekonštrukcia v roku 2015

Železnice o probléme vedia a sľubujú, že čoskoro prinesú úľavu. "Železnice Slovenskej republiky pripravujú rekonštrukcie dopravných výťahov v bratislavskej hlavnej stanici, ktoré by v budúcnosti mohli slúžiť hlavne pre prepravu imobilných cestujúcich a mamičiek s kočíkmi. Samotná realizácia, by mohla byť v roku 2015," dodala Šinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy