Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO. Takto sa v ukrajinskom parlamente bojuje proti hlasovaniu
Zdielať na

VIDEO. Takto sa v ukrajinskom parlamente bojuje proti hlasovaniu

Ide o prvú schôdzu nového ukrajinského parlamentu, ktorý si občania zvolili 28. októbra, a už aj musela byť prerušená tesne po začiatku. Bitky, hádky a päste sa totiž pomaly ale isto stávajú súčasťou rokovania v parlamente. Opoziční poslanci sa len snažili zabrániť hlasovaniu o novom predsedovi parlamentu Vladimirovi Rybakovi. Fyzicky...

Päsťou proti hlasovaniu

Vladimira Rybaka nominovala za nového predsedu parlamentu vládna Strana regiónov. Malo nasledovať hlasovanie, no opoziční poslanci sa ho snažili fyzicky zastaviť. Pod pódiom sa tak strhla bitka medzi oboma tábormi. Schôdzu preto prerušili a pokračovala neskôr poobede. Podobná situácia bola aj v stredu.

Dôveru napokon vyslovili

Aj napriek prvotnej nevôli ukrajinský parlament napokon vyslovil dôveru vlády pod vedením staronového premiéra Mykolu Azarova. Za jeho nový kabinet hlasovalo 252 zo 450 členov Verchovnej vlády. Dôveru mu okrem Strany regiónov prezidenta Viktora Janukovyča vyslovili aj komunisti a niekoľko nezávislých poslancov.

Opozíciu, ktorá ale doterajšieho premiéra podporiť odmietla, no má 170 kresiel, tvorí Vlasť pod vedením väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej, nacionalistická Sloboda a Ukrajinská demokratická aliancia za reformu pod vedením boxera Vitalija Klyčka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy