Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
U. S. Steel mali kúpiť Ukrajinci, oceliarne to popierajú
Zdielať na

U. S. Steel mali kúpiť Ukrajinci, oceliarne to popierajú

Novým vlastníkom Východoslovenských železiarní U.S. Steel Košice sa stala ukrajinská spoločnosť Metinvest, v piatok večer o tom informoval spravodajský portál Hospodárskych novín HNonline.sk.

Metinvest patrí najbohatšiemu Ukrajincovi

Zdroj oboznámený so situáciou informoval portál, že kúpno-predajná zmluva bola podpísaná v piatok večer vo Viedni. Novým vlastníkom sa stala ukrajinská spoločnosť Metinvest patriaca najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovi. Cena, za akú železiarne Američania ukrajinskému investorovi predali, zatiaľ nie je známa. Signálom môže byť aj to, že nikto z Američanov nepredĺžil svoju zmluvu na prenájom na budúci rok, uviedol ďalej portál Hnonline.sk.

Záujem malo viacero koncernov

V článku pripomína, že v prípade nového investora do stratových košických železiarní sa spomínalo niekoľko mien, poväčšine oceliarskych magnátov, ktorí patria zároveň medzi najbohatších ľudí sveta. Či už ide o ArcelorMittal patriaci indickému miliardárovi Lakšmímu Mittalovi, alebo Evraz patriaci ruskému miliardárovi a vlastníkovi klubu Chelsea Romanovi Abramovičovi. Obaja dnes žijú v Británii. Boj mal napokon podľa informácií HNonline.sk vyhrať najbohatší človek Ukrajiny Rinat Achmetov.

Oceliarsky magnát a uhľobarón Achmetov mal, ako píše HNonline.sk, kúpiť východoslovenské železiarne prostredníctvom svojej firmy Metinvest. Tá patrí do jeho skupiny System Capital Management. Jeho ľudia mali už v júni navštíviť košický podnik. Achmetov je u nás známejší ako prezident futbalového klubu Šachťor Doneck. Na jeho konte je podľa Forbesu 16 miliárd dolárov a je 39. najbohatším človekom na zemi, dodáva sa v článku.

Ponuky máme a vyhodnocujeme ich

Ako sa dnes pre agentúru SITA vyjadril hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača, „situácia sa doteraz nezmenila“. „Máme ponuky a korporácia ich vyhodnocuje,“ povedal Bača.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy