Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Darovanie orgánov po smrti. Ukrajinci sa búria...
Zdielať na

Darovanie orgánov po smrti. Ukrajinci sa búria...

Na Slovensku sa darcom orgánov po smrti môže stať každý. Teda v prípade, že je vhodným na darovanie a počas života to písomne neodmietne. Na Ukrajine môžu orgány darovať len žijúci ľudia, no chystaný zákon to má zmeniť. Cirkvi sa to nepáči.

Deficit orgánov na transplantáciu

Po novom by sa každý Ukrajinec mohol stať po smrti darcom orgánov. Väčšine Ukrajincov sa ale pripravovaný zákon nepáči. Ročne čakajú na svoju druhú šancu tisícky Ukrajincov. Doteraz im ale dôležité orgány, ako sú napríklad obličky alebo pečeň, mohli poskytnúť iba živí darcovia. Tých ale nie je veľa. "Na Ukrajine  je deficit potrebných orgánov na transplantáciu," tvrdí ukrajinský anesteziológ Jurij Hvozdulič.

Na Slovensku je tento proces po smrti už samozrejmosťou. "Ak sa stane tragická nehoda, je darca, ktorý je vhodný na darovanie orgánov, tak sa predpokladá jeho súhlas a orgány sú mu odobraté," potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Čižmáriková.

V prípade, ak niekto s tým nesúhlasí, musí tak urobiť ešte za života. "Musí požiadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou listom, že chce byť zaradený do zoznamu nedarcov," doplnila Čižmáriková.

Nový zákon kritizuje aj cirkev

Aj Ukrajinci budú mať túto možnosť. Cirkev však týmto krokom nie je nadšená. "Keď napríklad ja napíšem, že súhlasím s darovaním orgánov, tak je to v poriadku. Ale keď to určí zákon, tak sa stráca sloboda, akoby sme to museli dávať," myslí si gréckokatolícky farár Otec Daniel Derbaľ.

Lekári sa  obávajú, že sa rozbehne čierny trh s orgánmi. Podľa nich sú totiž ľudia o tejto téme veľmi málo informovaní. Ukrajinské ministerstvo ale uisťuje, že prísny kontrolný systém zabezpečí, aby takéto zneužívanie predaja orgánov, nebolo možné.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Chirurg_lekár_operácia_lôžko_pacientka_operačná sála

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy