Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prichádza nová generácia geneticky upravených potravín
Zdielať na

Prichádza nová generácia geneticky upravených potravín

Archívna reportáž

WASHINGTON / Do obchodov mieri nová generácia potravín, ktoré sú vyrobené pomocou biotechnológií. Ako prvé to budú šalátové dresingy a müsli tyčinky vyrobené zo sóje geneticky vylepšené tak, aby prospievali ľudskému srdcu. Prvé také výrobky by sa mali dostať do amerických obchodov začiatkom budúceho roka.

Potraviny budú výnimočné tým, že budú z plodín s DNA editovanou za konkrétnym účelom. Jedná sa o inú technológiu, než sú dnes hojne kritizované geneticky modifikované potraviny. 

Ide o extrémne rýchle šľachtenie, ktoré sľubuje lepšiu kvalitu potravín, ich väčšie množstvo i väčšiu odolnosť. A možno aj dlhšiu trvanlivosť. 

Americká národná akadémia vied už vyhlásila, že editovanie génov je jedným z prelomov, ktoré sú potrebné pre lepšiu výrobu potravín. 

Vlády zatiaľ riešia, ako tento druh editácie génov schvaľovať. Výrobci sa pýtajú, ako zákazníci geneticky editované potraviny dokážu prijať, keď sa obávajú geneticky modifikovaných. 

Dan Voytas z Minnesotskej univerzity, ktorý sa podieľa na programe genetickej editácie sóje, uviedol, že ak zákazníci uvidia konkrétny prospech, produkty bez problémov prijmu a technológiu nebudú riešiť. 

Vedec dokázal gény v plodine zmeniť tak, aby pozitívne pôsobili na ľudské srdce. 

V blízkej budúcnosti by sa mohla začať predávať pšenica s trikrát väčším množstvom vlákien. Pracuje sa na modifikácii húb, aby nehnedli, menej náročných paradajok, kukurici, ktorá potrebuje menej vody, alebo ryža, ktoré nepohlcuje znečisťujúce látky. 

Súvisiace články