Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
CIA zvažovala použiť sérum pravdy na podozrivých z útokov z 11. septembra
Zdielať na

CIA zvažovala použiť sérum pravdy na podozrivých z útokov z 11. septembra

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Lekári americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) po teroristických útokoch na USA v septembri 2001 zvažovali, že použijú drogy ako takzvané sérum pravdy. Malo to byť v rámci kontroverzného programu vypočúvania podozrivých z terorizmu za pomoci drsných metód, ktoré pripomínajú mučenie.

Sérum malo podozrivých prinútiť, aby prezradili informácie o pripravovaných teroristických útokoch. Liek zvaný Versed je sedatívum, ktoré je často predpisované na to, aby zmiernilo úzkosti. CIA sa ale nakoniec rozhodla nežiadať vládnych právnikov o súhlas s nasadením liekov. 

Existenciu výskumného programu odhalila odtajnená správa, ktorú CIA na súdny príkaz poskytla mimovládnej organizácii Americká únia občianskych práv. Deväťdesiatstranová správa vrhá svetlo na dilemu lekárov v službách výsluchového programu CIA, ktorí sa snažili uzmieriť etiku svojej práce s možnosťou zachrániť ľudské životy odvrátením budúcich teroristických útokov.  "Tento dokument hovorí o podstatnej časti príbehu o tom, ako CIA dospela k nezákonnému mučeniu väzňov a pomáha zabrániť tomu, aby sa to opakovalo," uviedol právnik ACLU Dror Ladin. 

Psychológovia, lekári i zdravotné sestry boli medzi rokmi 2002 až 2007 priamo zapojení do výsluchového programu. Vyhodnocovali, pozorovali a ošetrovali 97 väzňov v desiatke tajných zariadení CIA v zahraničí a sprevádzali väzňov pri viac ako stovke letov, uvádza správa. V správe sa tiež píše, že tým, že sa CIA rozhodla nežiadať právnikov o súhlas s použitím drogy, ušetrila doktorom značné etické starosti. 

Tím CIA sa tak rozhodol preto, že nechcel prísť na ministerstvo s ďalším problémom po bitke o schválenie programu brutálnych výsluchových metód, počas ktorých im znemožňovali spánok či simuláciu topenia. Kontroverzný program vyšetrovania podozrivých z terorizmu po útokoch na USA z 11. septembra 2001 ukončil definitívne americký prezident Barack Obama po nástupe do úradu v januári 2009.

Pozrite si záznam z útoku na Svetové obchodné centrum z 11. septembra 2001.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy