Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na svete je kvantový satelit. Ako prvá ho vypustila Čína
Zdielať na

Na svete je kvantový satelit. Ako prvá ho vypustila Čína

Zdroj: SITA

PEKING / Čína v utorok ako prvá na svete vypustila kvantový satelit, ktorý má pomôcť zaistiť bezpečnú komunikáciu pred hackermi a odpočúvaním. Ide o ďalší prelom v ambicióznom čínskom vesmírnom programe.

Nový satelit vypustili v ranných hodinách miestneho času z vesmírneho strediska Ťiou-čchüan, ktoré sa nachádza v púšti GObi v odľahlej severozápadnej provincii Kan-su. Družicu pomenovali Mo-c' na počesť čísnekho filozofa z 5. storočia pred naším letopočtom. 

Podľa čínskych expertov má kvantová komunikácia obrovský potenciál v obrannej sfére pre bezpečný prenos citlivých správ. 

Kvantová kryptografia

Kvantové kryptografické kanály neslúžia priamo na prenos tajnej informácie, ale k výrobe a zároveň distribúcii náhodného kľúča slúžiaceho na dešifrovanie. K tomu využívajú kvantovo previazané svetelné častice - fotóny. Previazanie funguje takým spôsobom, že pokiaľ vykonáme akciu alebo zmeriame stav jednej častice, okamžite bez ohľadu na vzdialenosť sa zmena prejaví na druhej častici. 

"Satelit by počas svojej dvojročnej misie mal položiť základy pre bezpečnú komunikáciu prenosom kvantového lúča z vesmíru na Zem," uviedla oficiálna tlačová agentúra Nová Čína. 

Akýkoľvek pokus útočníka o odhalenie kľúča prenášaného pomocou kvantovo previazaných fotónov zmení stav systému. Kvantová kryptografia tak umožňuje spoľahlivú detekciu odpočúvania. 

"Kvantová komunikácia sa môže pochváliť mimoriadne vysokou bezpečnosťou, pretože kvantový fotón je nedeliteľný a nemožno ho okopírovať. Je preto nemožné informácie prenášané týmto spôsobom odpočúvať, zachytiť či prelomiť," dodala Nová Čína. 

Globálna sieť

Vypustená družica má podľa agentúry Nová Čína testovať bezpečnú komunikáciu medzi Pekingom a 2 500 kilometrov vzdialenom Urumči, ktoré je hlavným mestom nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Agentúra AFP uviedla, že na využívanií tejto novej technológie pracujú aj Spojené štáty, Japonsko a ďalšia krajina. Čína "očakáva vytvorenie globálnej siete kvantovej komunikácie do roku 2030," vyhlásil Pchan Ťien-wej, jeden z expertov, ktorý sa na vypustení nového satelitu podieľal. 

Zdielať na

Súvisiace články