Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
S kockou do vesmíru. Slovensko vyšle na obežnú dráhu prvý satelit
Zdielať na

S kockou do vesmíru. Slovensko vyšle na obežnú dráhu prvý satelit

BRATISLAVA / Slovensko je jednou z posledných krajín, ktorá nemá na obežnej dráhe Zeme vlastnú družicu. To sa však môže zmeniť. Približne o dva roky bude okolo Zeme krúžiť prvý slovenský satelit.

Náš satelit bude pripomínať kocku s rozmermi 10x10 centimetrov. Jeho váha bude jeden kilogram. Pod povrchom sa má nachádzať šesť poschodí elektronických obvodov s vlastným rozumom na štyroch pilieroch. Bude tam i kamera, päť antén, solárne články a štyri senzory na sledovanie polohy.

Obsah obalia do špeciálnej zliatiny. Satelit pomenujú skCube.

Hodnota družice je nevyčísliteľná, pretože onedlho možno prepíše slovenské dejiny. Bude predsa prvá, ktorá poletí do vesmíru.

"Plánovaný je rok 2016," prezradil líder projektu Jakub Kapuš.

Družica má slúžiť ako mikrosatelit. Kamera, ktorá je súčasťou zariadenia, bude na obežnej dráhe Zeme fotografovať nielen Slovensko, ale aj celú planétu.

"Bude snímať našu Zem v ultrafialovej časti spektra," dodal člen tímu Alexander Kutka.

Deväťdesiat minút

Družicu momentálne testujú na podmienky vo vesmíre. Ak vyjdú dobré výsledky, tak jej misia odštartuje vo výške tristo až päťsto kilometrov nad Zemou.

Dráhu by mala obletieť za deväťdesiat minút pri rýchlosti dvadsaťosemtisíc kilometrov za hodinu. "Životnosť dráhy je dvadsať rokov," dodáva Kapuš.

Satelit vzniká v Bratislave. Na jej výrobe sa podieľajú experti z oblasti fyziky a elektrotechniky a tiež študenti z troch slovenských vysokých škôl. Cieľom projektantov je vychovať generáciu vesmírnych inžinierov.

Súvisiace články