Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA vidí mimozemský život, v súhvezdí Labutí
Zdielať na

NASA vidí mimozemský život, v súhvezdí Labutí

NEW YORK / Americkí vedci získali nové významné údaje o exoplanéte v súhvezdí Labute, ktoré svedčia o možnej existencii života na jej povrchu. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Informácie o exoplanéte označené kódom HAT-P-11b sa podarilo získať s pomocou orbitálnych observatórií Kepler, Hubble a Spitzer.

Termínom exoplanéta sú označované vesmírne telesá, ktoré ležia mimo slnečnej sústavy a obiehajú okolo vlastnej hviezdy. Nový objav astronómov NASA vyvoláva nádej na existenciu života vďaka oblakom vodných pár, ktoré sa okolo planéty vyskytujú.

"Planéta s názvom HAT-P-11b má podobné zloženie ako Neptún," uvádza NASA na svojej stránke.

Päťkrát väčšia ako Zem

Exoplanéta bola objavená v roku 2009. Jej veľkosť je päťnásobná v porovnaní so Zemou, od ktorej je vzdialená asi 120 svetelných rokov. Jej vek vedci odhadujú na 6,5 miliardy rokov. Ďalší výskum exoplanéty podľa NASA uľahčí skutočnosť, že jej atmosféra je priezračná.

Vesmírny teleskop Kepler, s ktorým NASA pracuje, od svojho vypustenia v roku 2009 zaznamenal viac ako 3 500 možných exoplanét. Americkí astronómovia tento rok za hranicami našej slnečnej sústavy vďaka nemu potvrdili existenciu 715 nových planét.

MAVEN zakotvila na Marse

Americká vesmírna agentúra NASA naviedla po desaťmesačnom lete sondu MAVEN na obežnú dráhu okolo Marsu. Aparát vyrobili v denverských laboratóriách a NASA za projekt zaplatila 671 miliónov dolárov.

<section class="box box-ad"> </section>

Aparát, ktorý na ceste k červenej planéte prešiel 711 miliónov kilometrov, má za úlohu získať informácie, ktoré by vedcom pomohli pochopiť, prečo a ako zmizla väčšina atmosféry, píše NASA. Pozrite si priložené video:

VIAC SA DOČÍTATE TU: Sonda MAVEN zakotvila na Marse, bude skúmať atmosféru

Súvisiace články