Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rusko plánuje misie na Mesiac, chce tam stavať základne
Zdielať na

Rusko plánuje misie na Mesiac, chce tam stavať základne

MOSKVA / Rusko chce koncom budúceho desaťročia zahájiť "plnohodnotné využívanie" Mesiaca: chcem tam vysielať pilotované misie a budovať svoje základne. Na porade v Hviezdnom mestačku pri Moskve to podľa agentúry ITAR-TASS prehlásil šéf Roskosmosu Oleg Stapenko. Do tej doby chce ruská kozmická agentúra na Mesiac posielať automatické sondy.

"Koncom budúce desaťročia dokončíme skúšky superťažkej nosnej rakety a zahájime plnohodnotné využívanie Mesiaca," povedal Ostapenko. "V rovnakej dobe na základe dát získanych automatických son určíme miesta najvhodnejšie pre pristátie našich posádok a pre budovanie mesačných základní," dodal.

Vývoj kozmickej lode

Príprava na mesačné výpravy podľa Ostapenka už začala. Roskosmos vyvíja nový typ pilotovanej kozmickej lode, ktorý sa spolu s novou superťažkou nosnou raketou stane základom budúceho kozmického dopravného systému.

Ten bude schopný dopravovať posádky nielen na Mesiac, ale "perspektívne aj do hlbokého vesmíru," povedal Ostapenko.

Ruskú kozmonautiku v minulých rokoch postihli neúspechy vrátane nevydarených štartov rakiet a zmarených vedeckých projektov. Celé odvetvie kozmického priemyslu prešlo personálnymi otrasmi a reorganizáciou, ktorá vyústila v koncepciu rozvoja ruskej kozmonautiky na roky 2016 až 2025. "Máme všetky dôvody domnievať sa, že všetky dnes vytýčené plány splníme," prehlásil na porade Ostapenko.

Sonda MAVEN zakotvila na Marse

Americká vesmírna agentúra NASA naviedla po desaťmesačnom lete sondu MAVEN na obežnú dráhu okolo Marsu. Aparát vyrobili v denverských laboratóriách a NASA za projekt zaplatila 671 miliónov dolárov.

Pozrite si zábery družice pri štarte z 18. novembra 2013:

VIAC SI PREČÍTATE TU: Sonda MAVEN zakotvila na Marse, bude skúmať atmosféru

Súvisiace články