Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za výskum bozkávania získali Slováci Ig Nobelovu cenu
Zdielať na

Za výskum bozkávania získali Slováci Ig Nobelovu cenu

BRATISLAVA/WASHINGTON / Slovenský vedecký tím z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského získal Ig Nobelovu cenu cenu za výskum bozkávania. Udeľujú ju na americkom Harvarde, za vedecké výsledky, ktoré ľudí najprv rozosmejú a následne primäjú k zamysleniu. Slováci ju získali prvý raz.

Slovenský tím skúmal biomedicínske dôsledky intenzívneho bozkávania. Za tento výskum mu na americkom Harvarde udelili prestížnu Ig Nobelovu cenu.
"Pocity sú príjemné. Sme v šoku z celej akcie. Je to veľká pocta pre nás a myslím si, že hovorím za všetkých mojich kolegov z tímu," uviedla Jaroslava Durdiaková z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Netradičný výskum

Túto cenu udeľuje americký prestížny časopis Improbable research. Nejde ale o antinobelovku. Výskum je seriózny, iba jeho forma je netradičná a vtipná.

"Mnohí z držiteľov Ig Novelových cien dostali aj samotnú Nobelovu cenu," dodala Durdiaková.

V Spojených štátoch sa traduje brať výskum s humorom, nadhľadom a poeticky. A tak na Slovensku vedci v podstate výskum kontaminácie slinami urobili poetickejšou formou výskumu bozkávania.

"Do štúdie sme pozvali iba svojich, blízke okolie, známych. V laboratóriu boli zaangažované všetky dievčatá," hovorí Durdiaková.

Záujem o slovenskú vedu

Vďaka oceneniu sa o svet začal zaujímať o slovenskú vedu. "Chodia za nami a gratulujú, že ten výskum je naozaj zaujímavý. Je to vzácna reklama, treba to brať pozitívne. My si to veľmi vážime," dodáva Durdiaková.

Slováci získali Ig Nobelovu cenu, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články