Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nobelovu cenu za literatúru získal Francúz Patrick Modiano
Zdielať na

Nobelovu cenu za literatúru získal Francúz Patrick Modiano

ŠTOKHOLM / Nobelovu cenu za literatúru za rok 2014 získal francúzsky spisovateľ Patrick Modiano, uviedla švédska akadémia. Šesťdesiatdeväťročný spisovateľ je pätnástym Francúzom, ktorý získal ocenenie.

Románopisca ocenila švédska akadémia za "umenie spomienok, vďaka ktorému dokázal zachytiť tie najneuchopiteľnejšie ľudské osudy". Nazvali ho "Marcelom Proustom našej doby". 

Modiano je autorom Lacombe Lucien, ktorý sfilmoval Louise Malle, a spolu s knihou Nezvestná osoba patrí k jeho najobľúbenejším dielam, píše britský The Telegraph.

Laureát porazil takých velikánov ako kenský spisovateľ Ngugi wa Thiong'o, japonského autora Haruki Murakamiho, či bieloruského investigatívneho novinára a autora Svetlana Alexieva a tiež sýrskeho básnika Adonisa. 

SITA

Patrick Modiano publikoval svoj prvý román La Place de l'Etoile ešte v roku 1968. V Nemecku ho označujú za kľúčové dielo o holokauste.

V roku 1978 získal za knihu Ulica temných obchodov Goncourtovu cenu a počas ďalších troch desaťročí potvrdzoval svoje spisovateľské nadanie.

"Vlastne mi nikdy nezišlo na um robiť niečo iné," povedal Modiano ešte v roku 2011.

"Nemal som žiaden diplom, ani žiaden pevný cieľ, ktorý by som chcel dosiahnuť. No pre mladých spisovateľ je začiatok dnes veľmi ťažký. Svoje prvotiny by som dnes už nečítal. Nie že by sa mi nepáčili, no je to rovnaké, ako keď starý herec pozerá na svoje začiatky a vidí všetky chyby," vysvetlil.

Umenie spomienok

Modiano sa narodil na západnom predmestí Paríža len dva mesiace po druhej svetovej vojne. Jeho otec bol židovsko-talianského pôvodu a svoju budúcu manželku, belgickú herečku, stretol v dobe okupácie Paríža. Toto zázemie ovplyvnilo i začiatky spisovateľovej kariéry.

SITA

Švédska akadémia ocenila práve Modianovo "umenie spomienok, vďaka ktorému dokázal zachytiť tie najneuchopiteľnejšie osudy ľudí a odhalil tak život počas okupácie".

V roku 2013 sa nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru stala kanadská poviedkárka Alice Munro, preto medzi kritikmi prevládal názor, že akadémia tento rok opomenie anglicky písanú literatúru.

Takto ocenili Modiana:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy