Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Facebook napreduje, internet chce šíriť laserovými lúčmi
Zdielať na

Facebook napreduje, internet chce šíriť laserovými lúčmi

LOS ANGELES / Americká internetová spoločnosť Facebook vyrobila prvý zo solárnych bezpilotných aparátov, ktoré majú v budúcnosti dramaticky zvýšiť dostupnosť internetového spojenia v rozvojových krajinách. Firma to vo štvrtok oznámila na tlačovej konferencii v kalifornskom Menlo Parku. Internet chce Facebook šíriť pomocou vysoko presných laserov.

Bezpilotný stroj Aquila bol vyrobený vo Veľkej Británii. Ide o klzák veľkosti lietadla Boeing 737. Na jeho výrobu použili ľahké materiály, preto váži asi len pol tony. Aparát sa má pohybovať vo výškach medzi 18 a 27 kilometrov nad Zemou a energiu mu majú dodávať slnečné batérie.

Stroje budú šíriť internet v krajinách, kde chýba potrebná pozemná infraštruktúra, najmä teda v rozvojovom svete. Aquila má na to používať vysoko presný laser, ktorý bude nosičom internetového spojenia a zároveň má slúžiť aj ku komunikácii medzi jednotlivými zariadeniami. Na vzdialenosť 18 kilometrov má laserový lúč "trafiť" desaťcentovú mincu, uviedli experti Facebooku.

Problémom je energia

Prvé ostré testy nového systému sa majú uskutočniť v druhej polovici tohto roku, pravdepodobne nad územím Spojených štátov. Veľkým problémom je zatiaľ energia potrebná na udržanie klzákov nad zemou. Zatiaľ vystačia asi dva týždne, potrebné sú ale najmenej tri mesiace.

Firma nevyvíja novú technológiu pre seba, chce ju ponúknuť na trhu poskytovateľom prístupu na internet. Podobnú technológiu vyvíja aj konkurenčná spoločnosť Google. Namiesto bezpilotných solárnych aparátov chce ale využívať balóny.

Závislosť od internetu. Polovica ľudí pozerá televíziu a sociálne siete zároveň. Podľa odborníkov sú ženy závislejšie ako muži, pozrite si chat z Novín o 17tej: 

Súvisiace články