Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deti si nevedia predstaviť život bez mobilu a internetu, vyplýva z prieskumu
Zdielať na

Deti si nevedia predstaviť život bez mobilu a internetu, vyplýva z prieskumu

BRATISLAVA / Slovenské deti si bez technologických vymožeností nevedia predstaviť život. Vyplýva to zo záverov prieskumu, ktorý prezentoval Inštitút pre verejné otázky. Alarmujúco znie i fakt, že rodičia síce kontrolujú čas, ktorý deti trávia pri počítači a na internete, ale až tretina z nich netuší, čo tam robia.

Až 85 percent detí v prieskume uviedlo, že bez počítača, tabletu a telefónu vydrží len niekoľko dní. "Jedna tretina tvrdí, že si bez týchto vymožeností nevie vôbec predstaviť život," informoval o výsledkoch prieskumu Marián Velšic z Inštitútu pre verejné otázky. 

"Pozerám si správy na Facebooku," hovorí jedno z detí. "Zabíjam na ňom čas," priznáva druhé. 

Kedy, ako a koľko času môže dieťa tráviť na internete, aby to bolo preň prospešné? To je dilema mnohých rodičov. "Časová hranica závisí od toho, čo dieťa na internete robí - či ho využíva ako nástroj na učenie alebo sa len hrá," vysvetľuje svoje merítko mama školáka. 

Nebezpečný internet

Podľa psychologičky Kataríny Trlicovej by si mali rodičia s deťmi dohodnúť pravidlá spoločne. "Aby boli obe strany spokojné," hovorí.

Psychologička má dokonca aj pacientov, ktorí bojujú so závislosťou od internetu či počítačových hier.

Pozitívom je, že deti podľa jej slov častokrát na Linku detskej istoty samé volajú, či náhodou nie sú závislé.

Viac hodín informatiky

Odborníci ale upozorňujú, že tak, ako je dôležité vedieť narábať s týmito užitočnými technológiami, rovnako nevyhnutné je poznať aj ich hrozby.

"Nie je na to časový priestor a ani učitelia nie sú vyškolení," priznáva riaditeľka základnej školy v bratislavskej Karlovej vsi Eva Horníková. Vyučovacích hodín informatiky je podľa nej katastrofálne málo.

"V reálnom živote dávame pozor na naše deti - učíme ich dopravné značky, po ktorej strane chodiť, musia mať prilby na lyžovanie, ale v kyber priestore mantinely nie sú," hovorí.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy