Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po sérii samovrážd mladých ľudí, vzniká internetová poradňa
Zdielať na

Po sérii samovrážd mladých ľudí, vzniká internetová poradňa

BRATISLAVA / Počas jarných prázdnin Slovenskom otriasli štyri prípady samovrážd mladých ľudí. Tí často hľadajú odpovede na svoje otázky a problémy na internete, ale málokedy nájdu to, čo im naozaj pomôže. Vďaka novej internetovej poradni môžu nájsť skutočnú pomoc. Na novom portáli sa o svojich problémoch môžu anonymne porozprávať s odborníkmi.

Telo štrnásťročnej Dominiky našiel jej otec. V jednej z izieb si doma strelila do hlavy. Rovnakým spôbom len o pár hodín neskôr si vzala život aj šestnásťročná Zdenka z Nových Zámkov.

Školáčku Ninu po páde z okna v paneláku na siedmom poschodí zachraňoval vrtuľník. Zachrániť sa ju nepodarilo.

Pod kolesami vlaku skončil dvadsaťjedenročný Patrik. Svoje problémy tento mladý muž nedokázal riešiť inak. Čin mal naplánovaný. Predtým mal poslať sms správu, čo sa chystá urobiť.

Volanie o pomoc

Mladí ľudia veľmi často komunikujú cez sociálne siete, a to aj keď sú zúfalí a  nevedia si pomôcť. Neraz zavesia svoj posledný status alebo fotku predtým, ako sú rozhodnutí siahnuť si na život.

Aj Angličanka Simone Back sa so svojimi blízkymi rozlúčila poslednou správou práve na internete. "Vzala som tabletky, čoskoro budem mŕtva," napísala.

Aj pätnásťročná tínedžera sa chcela utopiť v rieke v rekreačnej ćasti Anička neďaleko Košíc. Na sociálnej sieti oznámila, že jej zostáva len pár hodín života.

Komunikácia na internete je najmä pre mladých ľudí prirodzená. "Virtualita sa stala bežnou súčasťou ich života," potvrdzuje koordinátor projektu Filip Hric. 

Poradňa pre mladých

Práve preto sa skupina mladých ľudí rozhodla vytvoriť internetovú poradňu pre iných mladých, ktorí potrebujú pomoc. Stačí naťukať adresu a vybrať si spomedzi odborníkov, psychológov, či sociálnych pracovníkov, s ktorými môžu anonymne "chatovať" a podeliť sa o svoje trápenie.

"Zdôverujú sa nám s tým, že chcú ukonćiť svoj život. My s nimi potom pracujeme, aby svoj život neukončili, ale aby mu dali druhú šancu," potvrdzuje riaditeľ občianskeho združenia Inštitút prijatia Marek Madro. 

Na webe nájdu blogy, moderované diskusné fórum, príbehy o témach mladých.

Nie všetky problémy sa však dajú riešiť písaním cez internet. Psychológovia a sociálni pracovníci sú ale týmto spôsobom v prvom kontakte s mladými ľuďmi, keď sa ocitnú v situácii, že si nevedia pomôcť sami. "Motivujme ich, aby potom zašli k psychológom osobne," hovorí Madro.

Virtuálny priestor je súčasťou života mladých ľudí. Ak v ňom nájdu skutočnú pomoc, môže to znamenať menej zbytočných samovrážd v budúcnosti.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy