Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matej (†26) sa pohádal s priateľkou, našli ho mŕtveho
Zdielať na

Matej (†26) sa pohádal s priateľkou, našli ho mŕtveho

Zdroj: TV JOJ

BELÁ NAD CIROCHOU / Už nechcel viac žiť. Smrť ako jediné riešenie si zvolil 26 ročný Matej. Jeho známi vravia, že krátko pred osudným rozhodnutím sa pohádal s priateľkou. Rodina ho našla mŕtveho v drevenej šope za domom.

Dvadsaťšesťročný muž sa mal najprv pohádať s priateľkou, krátko na to ho našli mŕtveho, to tvrdia jeho známi. Rodina ho našla v drevenej šope za domom. "Príbuzní sa ešte pred príchodom záchranárov snažili mladého muža laicky oživiť," informuje hovorkyňa záchrannej skupiny Alena Lacyková-Kŕčová.

Ide o spúšťač

Po príchode posádky však už nejavil žiadne známky života. Privolaní lekár konštatoval smrť udusením. "Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," tvrdí hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Podľa psychológov však to, že sa niekto poháda s priateľkou, manželkou alebo stratí prácu, nie je  pravou príčinou ukončenia života, skôr spúšťačom.

Počet samovrážd stúpa

"Tam môže byť problém, že ten človek nemá dostatočné zvládacie stratégie, možno nemá dostatočnú sociálnu oporu, zdravé rodinné prostredie, zázemie, o ktoré by sa mohol oprieť," vysvetľuje psychologička Stanislava Takáčová.

Počet samovrážd stúpne vždy so začiatkom jesene. Ide o takzvanú jesennú únavu či zimný smútok. "Nemôžeme za to viniť konkrétne iba počasie, ale práve tým, že je mrzuté a sychravé spôsobuje to, že je väčší výskyt depresií," dodáva Takáčová.

V tomto období mnoho ľudí nevidí východisko ani z banálnej situácie. Odborníčka vraví, že v 9 z 10 prípadov ide o bilančnú samovraždu, čiže vopred plánovanú, nie o náhly skrat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy