Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na kyberšikanu, môže zabíjať
Zdielať na

Pozor na kyberšikanu, môže zabíjať

BRATISLAVA / Šikanovanie spolužiakov pretrváva na školách už roky. Novou hrozbou je kyberšikana, ktorá sa môže odohrávať pod rúškom anonymity a pre deti je veľmi nepríjemná. Kyberšikana dohnala už niektorých tínedžerov k samovražde.

Kebyršikana je novou hrozbou pre deti a tínedžerov. "Trvá 24 hodín a 7 dní v týždni. Človek príde zo školy, sadne si za počítač, otvorí e-mail a má tam kyberšikanu," hovorí spoluautor projektu kyberšikanovanie.sk Miroslav Drobný. 

Psychický teror

Nevľúdny obsah SMS správ, e-mailov či chatov sa môže postupne zmeniť na psychický teror. Takýto tlak už vo svete nezvládlo viacero tínedžerov. Spáchali samovraždu. "Deti to veľmi ťažko prežívajú. Hlavne tie citlivé. Často sa stáva, že to citlivo prežívajú najmä tie deti, ktoré pochádzajú z rozvrátených rodín," hovorí psychológ Miroslav Kohutár.

Kyberšikana nezasahuje len deti, ale aj dospelých. Častým prostredím je práca alebo vzťah bývalých partnerov. Čím skôr budú o kyberšikane vedieť deti, tým lepšie to môžu v budúcnosti zvládať.

"Prevencia sa orientuje voči deťom najmä preto, že sa dúfa, že vyrastie generácia, ktorá postupne tento fenomén vytlačí," hovorí Jaroslav Oster z portálu preventista.sk.

Kontaktovanie polície

V extrémnych prípadoch sa obete virtuálnej šikany môžu obrátiť na políciu. "Polícia musí prijať každé trestné oznámenie. Musí sa každým podnetom v tomto duchu zaoberať a začať všetky skutočnosti preverovať," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články