Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Internet pozitívne vplýva na vzdelanie a vzťahy, tvrdí štúdia
Zdielať na

Internet pozitívne vplýva na vzdelanie a vzťahy, tvrdí štúdia

WASHINGTON / Podľa väčšiny ľudí z 32 krajín sveta, ktorí odpovedali v rozsiahlom prieskume washingtonského think tanku Pew Research Center, má internet kladný vplyv na niektoré zásadné otázky života. Pozitívne podľa respondentov pôsobí na vzdelávanie, osobné vzťahy aj na ekonomiku, rozporuplný je jeho vplyv na politiku a negatíva vidí predovšetkým v dopadoch na morálku.

V prípade vzdelávania sú kladné dopady podľa ľudí z prieskumu najväčšie, myslí si to až 64 percent z nich. Dôvody sú pomerne jasné - na sieti nájdu študenti neuveriteľné množstvo informácii (samozrejme nie každá je overená a správna). No nielen oni, ale i iní užívatelia.

Za klad sa považuje aj možnosť využívania e-mailu či sociálnych sietí, čo má prispievať k lepším osobným vzťahom medzi ľuďmi. Aj dopady na ekonomiku sú skôr pozitívne, píše server Pew Research Center.

Morálka a etika

Pokiaľ ale ide o vplyv na politiku, odpovede sú ďaleko rôznorodejšie. V tomto prípade vidí klady len 36 percent opýtaných a 30 percent naopak záporný vplyv. Podľa ľudí politici a strany často internet len zneužívajú na ďalšie šírenie svojej propagandy.

A negatívnu pozíciu vraj zaujíma internet v oblasti morálky a etiky. V týchto otázkach sa pozitívne vyjadrilo už len 29 percent, ale až 42 negatívne.

Nepáči sa im najmä agresivita niektorých užívateľov v diskusiách, zneužívanie najrôznejších anonymov na vyhrážanie sa, šírenie nebezpečného obsahu a nemožnosť na to adekvátne reagovať.

Facebook nás má stále viac v hrsti, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články