Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Facebook už vlastní vaše fotky či názory. A pritvrdí
Zdielať na

Facebook už vlastní vaše fotky či názory. A pritvrdí

BRATISLAVA / Ak aj vy používate Facebook, tak patríte k 2,2 miliónov Slovákov! Najväčšia sociálna sieť na svete ale od januára mení pravidlá a medzi užívateľmi rozpútala doslova hystériu.

Medzi užívateľmi existujú obavy, že facebook bude ich informácie predávať ďalej. A napríklad sa profilová fotografia aj s dieťaťom objaví napríklad v Amerike na obale detských plienok.

Je veľmi dôležité si preto uvedomiť, že všetko čo dávate na Facebook sa automaticky stáva jeho majetkom.

Zmeny od januára

Od januára sa na najpoužívanejšej sociálnej sieti zmení niekoľko vecí. Facebook deklaruje, že užívatelia budú mať viac kontroly, reklama bude cielenejšia. Taktiež bude o svojich užívateľoch zbierať aj viac dát oproti tomu, ako to robí dnes.

Podľa portálu ČT24 je jednou z noviniek lokalizácia. Už teraz môžu užívatelia oznamovať polohu, kde sa nachádzajú. Ak sa budú lokalizovať aj v budúcnosti facebook prepojí miesto ich pobytu s reklamou a bude im ponúkať inzerát, ktoré súvisia s aktuálnou polohou užívateľa.

Pozrite si priložené video o zmenách na facebooku:

Informácie o nás

Najviac sa diskutuje o tom, že facebook bude môcť od januára predávať naše informácie ďalej. Nerobí ale nič iné, čo doteraz. Tieto dáta zbiera už dva roky na komerčné účely. Nepredáva ale informácie nás, ale o nás. A to je veľký rozdiel.

"On o nás vie, že sme muž alebo žena, kde bývame, koľko máme rokov a či máme radi autá alebo motorky. Vie to preto, lebo sme postupne tieto informácie všetci dávali a využíva to na cielenie reklamy. Nevie kto som, ale čo mám rád," tvrdí odborník na sociálne siete Peter Šebo.

S avizovanými novými pravidlami prišli aj rôzne reakcie od ľudí, spustila sa vlna odporu a užívatelia si začali na svoj profil dávať akýsi nesúhlas s ďalším šírením údajov o nich. Tento nesúhlas ale zmysel nemá. Jediná možnosť je z facebooku odísť.

Takto vyzerá nesúhlas s novými podmienkami:

noviny.sk

Automaticky sa nič nezmaže

Ak aj zo sociálnej sieti odíde, nič sa nezmaže. Podľa reportéra Adama Zavřela to my síce nevidíme, ale naše konto tam stále je. Keď sa rozhodneme na facebook vrátiť, všetky údaje sa nám opäť ukážu. Preto by sme na náš profil mali dávať veci, ktoré nebudú vadiť ani druhý deň.

"Nakoľko internet má pamäť, tak dnes čo urobíme, o 20 rokov nás môže mrzieť, ak to je niečo negatívne aj na tom internete. Určite ste si všimli rôzne fotografie mladých dievčat, odhalené tieto fotografie, ktoré naozaj ich potom môžu mrzieť," uviedol riaditeľ odboru prevencie kriminality Jozef Halcin.

Súvisiace články