Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Facebook prevzal WhatsApp za takmer 22 miliárd dolárov
Zdielať na

Facebook prevzal WhatsApp za takmer 22 miliárd dolárov

Zdroj: ISIFA

SAN FRANCISCO / Spoločnosť Facebook v pondelok uzavrela kúpu spoločnosti WhatsApp. Finálna suma, ktorú Facebook zaplatil, sa zvýšila o tri miliardy dolárov na zhruba 22 miliárd. Dôvodom vyššej konečnej ceny je nárast cien akcií spoločnosti Facebook. Transakciu už v piatok schválila aj Európska komisia.

Facebook vo februári oznámil kúpu spoločnosti Whatsapp, ktorá vyvinula aplikáciu pre bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov. V pondelok sa celý proces kúpy zavŕšil.

Zakladateľ spoločnosti WhatsApp Jan Koum dostane počas štyroch rokov takmer dve miliardy dolárov vo forme akcií. Spoločnosť Facebook zaplatila 4,59 miliardy v hotovosti a pridala 177,8 miliónov akcií. Koum bude teraz pracovať vo vedení Facebooku.

Európska komisia minulý týždeň Facebooku prevzatie povolila. V desaťročnej histórii spoločnosti ide o doteraz najväčšiu transakciu. Komisia uviedla, že navrhovaná akvizícia podľa jej názoru nepoškodí hospodársku súťaž.

Americké úrady dohodu schválili ešte v apríli s tým, že spoločnosť WhatsApp ostane pri svojich súčasných princípoch ochrany súkromia a osobné údaje užívateľov sa tak nevyužijú na cielenú reklamu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy