Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hromadná sťažnosť ľudí. Facebook porušuje ochranu údajov, tvrdia
Zdielať na

Hromadná sťažnosť ľudí. Facebook porušuje ochranu údajov, tvrdia

VIEDEŇ / Viedenský súd rieši hromadnú žalobu 25 tisíc užívateľov sociálnej siete Facebook. Tí sa sťažujú, že sociálna sieť porušuje ochranu osobných údajov. Facebook sa proti žalobe všemožne bráni.

Sťažovateľov zastupuje 27 ročný rakúsky študent Max Schrems, podľa ktorého Facebook uchováva osobné dáta, o ktorých vymazanie užívatelia požiadali a rovnako i údaje o ľuďoch, ktorý sa na sociálnu sieť nikdy neprihlásili.

Tvrdí aj to, že sociálna sieť spolupracuje s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), ktorej svoju databázu sprístupnil, píše BBC

Facebook, ktorého šéf Mark Zuckerberg v roku 2013 obvinenie o spolupráci s NSA poprel, sa momentálne snaží zabrániť tomu, aby rakúske súdy žalobu prejednávali.

Advokáti Facebooku hneď v úvode vyjadrili pochybnosť, či sa vecou môže zaoberať rakúsky súd. Rozhodnutie, či je tento súd oprávnený riešiť prípad, padne najskôr za šesť týždňov.

Pred viedenským súdom vyhlásili, že žalovať Facebook vo svoje vlasti môžu len užívatelia, tým ale Schrems nie je.

Podľa nich sa musí obrátiť na súd v Írsku, kde má európska divízia Facebooku sídlo. Okrem toho uviedli aj to, že Schrems si na kauze postavil kariéru a živobytie. "Touto vecou žije, ale neživí ho," odmietol tvrdenia Schremsov právnik Wolfram Proksch. Dodal, že jeho klientovi ide o to, aby Facebook dodržiaval predpisy na ochranu osobných údajov.

Desaťtisíce sťažovateľov

V rámci žaloby, ku ktorej sa pripojili ľudia z viacerých krajín, požaduje Schrems pre každého odškodné päťsto eur. Záujem pripojiť sa k žalobe má ďalších 55 tisíc ľudí, ktorí sa zaregistrovali pre prípadné druhé kolo procesu, tvrdí France 24

Schrems sa o dodržiavanie ochrany dát zo strany  Facebooku začal zaujímať potom, ako v roku 2011 požiadal sociálnu sieť, aby mu poskytla všetky údaje, ktoré o ňom zhromaždila. Na CD, ktoré dostal, bol dokument s viac ako 1200 stranami. V dokumente boli aj údaje, ktoré Schrems už dávnejšie vymazal.

Najväčšia sociálna sieť na svete totiž od januára tohto roku zmenila pravidlá, čím získala prístup k väčšiemu množstvu informácií. Všetko, čo na sociálnu sieť užívateľ pridá, sa automaticky stáva jej majetkom.

"Všetky informácie, ktoré Facebooku dáte o tom, čo máte radi, kam chodíte, aké je vaše spotrebiteľské správanie, to všetko je verejná informácia, alebo teda informácia, s ktorou môže Facebook nakladať ako chce," potvrdzuje odborník na sociálne siete Peter Šebo.

Facebook nás má stále viac v hrsti, pozrite si reportáž:

Zdielať na