Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Facebook a depresia spolu skutočne súvisia, tvrdia vedci
Zdielať na

Facebook a depresia spolu skutočne súvisia, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Depresia a sociálne siete spolu súvisia. Tvrdia to poľskí vedci, ktorí skúmali závislosť medzi Facebook a psychickým ochorením. Ľudia závislí od Facebooku neraz prepadajú depresiám, no platí to aj opačným smerom.

Výskum poľských vedcov potvrdil, že depresia súvisí so závislosťou na Facebooku. Zistili, že depresia je jedným z predpokladov na vytvorenie závislosti od sociálnych sietí.

Potvrdili tiež, že závislosť od internetu sa často vyskytuje popri iných poruchách ako depresia, osamelosť, či sexuálna dysfunkcia.   

Facebook existuje len od roku 2004. Depresie a závislosti tu ale boli aj predtým. "Depresia súvisí so závislosťou ako takou - či už so závislosťou látkovou alebo nelátkovou. Facebook vznikol v dôsledku toho, že sa objavili počítače. Predtým, keď neboli, tak ľudia boli závislí na hrách ako ruleta, kocky alebo karty. Boli závislí na niektorých ľuďoch, určitých vodcoch, ktorí ich viedli," vysvetľuje psychiater Vít Provazník.

Novodobá závislosť

Závislosti a depresie sú teda staré ako ľudstvo samo. Aj takzvané látkové závislosti tu boli aj pred stáročiami. U našich predkoch existovala závislosť od alkoholu, tabaku a rôznych drog. Závislosť a depresie teda nie sú ničím novým.

Špecialitou súčasnosti je ale depresia, ktorá súvisí so závislosťou na Facebooku. Závislosť funguje obojsmerne. 

"Sociálne izolovaný človek potrebuje nejaký sociálny kontakt. Keďže ho nemá, je depresívny, a tak si vytvára kontakt cez Facebook a nie v realite. Funguje to aj naopak - Facebooku má toľko zaujímavých vecí, že sa nevie od neho odtrhnúť. Zanedbáva jedlo, sociálny kontakt, učenie, prácu či partnerské vzťahy," dodal lekár.

Depresie a Facebook spolu podľa poľských vedcov skutočne súvisa. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej :

Súvisiace články