Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Samovražda a fajčenie spolu súvisia, tvrdia vedci
Zdielať na

Samovražda a fajčenie spolu súvisia, tvrdia vedci

LOS ANGELES / Na dlhý zoznam spôsobov, ktorými fajčenie môže zabíjať, pridali vedci ďalší: samovraždu. Štúdia, ktorá spája samovraždy s fajčením, sa objavila v časopise New England Journal of Medicine.

Štúdia v časopise skúmala viac ako 100 tisíc úmrtí u fajčiarov a bývalých fajčiarov.

Analýza došla k záveru, že 21 chorôb oficiálne viazaných na fajčenie predstavuje len 83 percent pozorovaných úmrtí. Za väčšinu úmrtí môže podľa vedcov vysoký krvný tlak, cirhóza pečene a rakovina. Pravdepodobnejšie je, že tieto choroby postihnú viac fajčiarov ako nefajčiarov, odvoláva sa na štúdiu americký denník LA Times.

Autori štúdie uviedli, že malá časť fajčiarov zomrela aj samovraždou. Odmietli ale myšlienku, že by fajčenie a samovraždu mala verejnosť spájať.

Fajčenie a samovražda

Trojica vedcov z Univerzity Manitoba vo Winnipegu zdvíha varovný prst a tvrdí opak. Vystopovali doplňujúce údaje a prišli k iným záverom spojenia medzi fajčením a rizikom samovraždy.

U fajčiarok bola 4,4 krát vyššia pravdepodobnosť, že sa zabijú ako u žien, ktoré nikdy nefajčili. Medzi mužmi bola 3,2 krát vyššia pravdepodobnosť, že spáchajú samovraždu, než u mužov, ktorí nikdy nefajčili.

Riziko samovraždy bolo vyššie než pri iných rizikách smrti u fajčiarov, ktoré štúdia skúmala.

Fajčiari zomierajú 2,2 až 2,5 krát častejšie na infekcie, 1,9 až 2,1 krát viac na zlyhanie obličiek. Fajčenie je taktiež spájané s 30-percentným zvýšovaním rizika na rakovinu pľúc a 40-percentným rizikom na rakovinu prostaty.

Ischemické ochorenie čriev

Autori štúdie vytvorili rebríček jedenástich faktorov, ktoré ukončujú život. Priamo fajčeniu pripisujú ale len jeden, ischemické ochorenie čriev. Toto ochorenie má stále vyšší pomer na smrť mužov a žien ako samovražda. U mužov je to rovnako aj v prípade cirhózy pečene.

V pôvodnej štúdii sa dáta odvolávali na štúdiu Nurse Health Study I a Women’s Health Initiative, the Health Professionals Follow-up Study, the Cancer Prevention Study II a the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study.

Vysoké riziko

Profesori z Winnipegu tvrdia, že nielen oni majú dôkaz. Meta-analýza, ktorá spojila výsledky 15 rôznych štúdií zistila, že u súčasných fajčiarov je riziko spáchania samovraždy o 81 percent vyššie, ako ľudí, ktorí nikdy nefajčili. Tieto výsledky boli publikované v roku 2012 v časopise Journal of Psychiatric Research.

Kanaďania taktiež spochybnili tvrdenia, že fajčenie nemôže vierohodne zvýšiť osobné riziko spáchania samovraždy. Rastúci počet štúdií zisťuje, že nikotín mení správanie mozgu. To môže viesť k depresiám a samovražednému správaniu sa.

Fajčenie v aute je síce povolené, ale poslanec Juraj Droba chce výnimku. Chce zakázať fajčenie v autách, kde sa vozia deti. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články