Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zastaviť rakovinu môžeme skôr, ako vznikne, tvrdí slovenský odborník
Zdielať na

Zastaviť rakovinu môžeme skôr, ako vznikne, tvrdí slovenský odborník

BRATISLAVA / Rakovinu nespôsobujú len cigarety. Chrániť sa pred chorobou nemusíme len zbavením sa tohto zlozvyku. Váhu treba prikladať i potravinám. Uprednostniť treba najmä tie zdravé.

Odborník na zdravú výživu Peter Minarík je toho názoru, že rakovina sa dá zastaviť ešte skôr ako vznikne.

"Ešte stále panuje predstava, že to, či človek ochorie na nejaký zhubný nádor, je len otázkou náhody, nejakého zlého osudu, alebo dedičných faktorov. Ono to tak ale nie je. Samozrejme, dedičná predispozícia je nepopierateľná, ale je to len časť tej pravdy," vysvetľuje Minarík.

"Druhá časť tej pravdy sú vonkajšie vplyvy. To sú vplyvy nielen životného prostredia, ale predovšetkým životného štýlu. To znamená vlastných osobných rozhodnutí a vlastného správania sa ľudí," dodáva.

Existujú teda základné odporúčania, aby sa ľudia vyhli vzniku rakoviny.

"To, ako sa správajú ľudia k sebe teraz, ovplyvní ich šance ochorieť a to nielen na zhubné nádory, ale aj na srdco-cievne ochorenia v budúcnosti. Ľudia momentálne nevidia efekt zdravých životosprávnych opatrení, ako výživy a pohybu," vysvetľuje odborník.

"Najdôležitejšia je výživa a v nej zakomponované živiny," dodáva Minarík. 

Rakovina a alkohol

Rakovine sa teda dá predísť i stravou. "Strava ovplyvňuje riziko rakoviny dvoma spôsobmi. Jeden spôsob je cez obezitu, druhým fajčenie," dopĺňa Minarík.

"Obmedziť by sa mali údeniny z červeného mäsa," dodáva.

Na vznik rakoviny má vplyv aj alkohol. "Alkohol je jednoznačný karcinogén. Napriek tomu, že sú onkológovia, ktorí odporúčajú deci či dve tohto nápoja. Jednoznačný názor na červené víno ešte neexistuje," ozrejmuje odborník.

Rady odborníka na zdravú výživu a prevenciu pred rakovinou:

Súvisiace články