Skoro jasno
15°
Bratislava
Zlatá horúčka sa vracia! Tentokrát sa bude ťažiť na asteroidoch
Zdielať na

Zlatá horúčka sa vracia! Tentokrát sa bude ťažiť na asteroidoch

Po vyše storočí sa opäť chystá veľká zlatá horúčka. Tentoraz však nie na Aljaške ani v inej časti Zeme. Bohatstvo ponúka niektorý z asteroidov, ktorý našu planétu obieha. Do projektu ťažby vzácnych surovín už vstupujú súkromné spoločnosti.

Vzácne nerastné suroviny

Nás zaujímalo, či to môže byť aj šanca pre nezamestnaných Slovákov, ktorí by si tam mohli nájsť prácu. V dnešných časoch sa však svoj sen o zlatej hrude rozhodla naplniť už druhá súkromná spoločnosť. Svoj pomyselný rýľ zabodne tentoraz mimo našej planéty - na povrchu niektorého z najbližších asteroidov.

"Primárnym cieľom je získanie vzácnych nerastných surovín, napríklad zlata alebo platiny," uviedol Jiří Šilha z katedry astronómie FMFI UK. Ale tiež napríklad vody, ktorá by okrem iného poslúžila ako palivo alebo na výrobu kyslíka. Menšie asteroidy by odchytávali a rozobrali na Zemi. "Pri tých väčších asteroidoch, tam by bolo potrebné dopraviť sa," tvrdí Šilha.

Nezamestnaní Slováci by do toho išli hneď

V tomto okamihu určite mnohých dobrodruhov prepadla zlatá horúčka.  A mnohým nezamestnaným Slovákom nádej na prácu. Nezamestnaní chlapi spod Tatier sa takej dobrodružnej roboty vôbec neboja. "Ja by som išiel okamžite," hovorí obyvateľ Starej Ľubovne.

Každý z mužov má inú predstavu o tom, ako by to v takej práci vyzeralo a navyše by chceli ešte pred nástupom vedieť odpovede na niektoré otázky. "Asi by sme mali skafandre a také prilby," hovorí jeden z potenciálnych uchádzačov o prácu.

NASA tam chce dostať astronautov

V tejto chvíli však bude asi lepšie, ak si zlatachtiví dobrodruhovia proti horúčke nasadia antibiotiká, pretože cesta na asteroid je pre nich ešte v nedohľadne. "Skôr si viem predstaviť tých profesionálnych astronautov," dodáva Jiří Šilha z katedry astronómie FMFI UK. Tých by tam chcela dostať americká NASA. Ťažba zlata a platiny žiaľ, zatiaľ, s ľudskými rukami nepočíta, všetko za ne vykonajú roboti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články