Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vesmírne hotely na Mesiaci. Čoskoro realita...
Zdielať na

Vesmírne hotely na Mesiaci. Čoskoro realita...

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vyskúša na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) nafukovací modul. A nebude to lacná záležitosť. Testovací nafukovací priestor štvormetrovej vzducholode má stáť 17,8 milóna dolárov.

O dva roky to môže byť realita

Táto vízia môže byť reálna o dva roky. "Mal by byť na ISS nainštalovaný v roku 2015,“ uviedol predstaviteľ NASA Glen Miller. Pokiaľ by sa nafukovací modul počas dvoch rokov na obežnej dráhe okolo Zeme osvedčil, mohlo by to otvoriť dvere k bývaniu na Mesiaci, povedal Miller. Astronauti na ISS budú modul testovať, ako bude napríklad znášať veľké výkyvy teploty, radiáciu a nárazov "vesmírneho smetia.“

Modul nazvaný BEAM má hmotnosť 1361 kilogramov a celkovo je o tretinu ľahší, ako rovnaký hliníkový model. A aj doprava do vesmíru je podstatne lacnejšia. BEAM dopraví do vesmíru nákladnú loď (Dragon ďalšej súkromej spoločnosti SpaceX).Test nafukovacieho modulu Beam je tak ďalším krokom, ktorým NASA prenáša svoje aktivity na súkromné firmy.

Vesmírne hotely

Spojené štáty zastavili v roku 2011 prevoz raketoplánu a teraz prenáša svojich astronautov na ISS ruskými loďami. Spoločnosť Bigelow Aerospace založil v roku 1999 hotelový magnát Robert Bigelow. Teraz má na obežnej dráhe dva experimentálne moduly Genesis 1 a Genesis 2, ktoré poslal do vesmíru v rokoch 2006 a 2007. Jeho zámerom je predávať nafukovacie moduly vedeckým spoločnostiam, alebo ich použiť ako vesmírne hotely pre zámožných dobrodruhov.

Zatmenie slnka

Po desiatich rokoch sa to stalo v novembri stalo opäť. A čakali na to tisícky ľudí. Napriek tomu, že prírode ubližujeme, občas nám ponúkne zázrak, ktorý vie poblázniť davy. Šlo pritom len o dve minúty.. Pre zatmenie slnka sa v Quennslande stretli tisícky ľudí. Pozrite sa...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

Súvisiace články