Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Záchranári sedeli s ministrom. Ich osud je stále otázny...
Zdielať na

Záchranári sedeli s ministrom. Ich osud je stále otázny...

Dvanásťpercentné krátenie rozpočtu pre záchranárov stále nie je nereálne. Po mediálnych výmenách názorov sa dnes so záchranármi stretol minister zdravotníctva Ivan Uhliarik zoči-voči. Rokovanie trvalo necelé dve hodiny. Aký osud čaká záchranky, je otázne.

To, že sa vo financovaní záchraniek chystajú závažné zmeny, sa záchranári dozvedeli po sviatkoch. A poriadne ich to vyplašilo. Ministra kritizovali za to, že tieto zmeny s nimi absolútne nekonzultoval a 12-percentný škrt označili pre systém fungovania záchranných služieb ako likvidačný. Nasledovali otvorené listy, i odkazy cez médiá.

Na stretnutie šli s veľkým otáznikom

Na dnešné rokovanie tak išli zástupcovia záchraniek s  veľkým otáznikom. Ivan Uhliarik im cez médiá len včera jasne odkázal, že majú príliš veľké zisky a komu sa zmeny nepáčia, nech vráti licenciu. "Predpokladám, že rovnako ako my, tak aj ministerstvo zdravotníctva chce nájsť nejaký kompromis," vyjadril sa prezident AZZS Ivo Krpelan.

Posádky bez lekára u ministra neprešli

Predstava záchranárov, aby sa napríklad niektoré posádky zúžili len na záchranárov bez lekára, vraj ale u ministra neprešla. A po ani nie dvojhodinovom rokovaní ani jedna zo strán nechcela konkretizovať, kde by v plánovaných päťmiliónových ročných úsporách vedeli nájsť kompromis.

Nevylučujú, že nájdu riešenie prijateľné pre obe strany

"Cieľom je, aby bola zachovaná dostupná a kvalitná zdravotná starostlivosť, ale tie peniaze, ktoré ušetríme, aby sme ďalej investovali," vravel po stretnutí minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ivo Krpelan: "Snažíme sa nájsť taký kompromis, ktorý prinesie čo najviac úspor a zároveň pri tom bude mať čo najmenšie dopady na príliv prostriedkov."

Na rokovania a na pripomienkovanie zákona zosáva čas do piatku. Obe strany ale nevylučujú, že nájdu nakoniec kompromis prijateľný pre obe stany.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy