Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Strach o život! V nemocniciach chýbajú lieky na rakovinu
Zdielať na

Strach o život! V nemocniciach chýbajú lieky na rakovinu

Na Slovensku chýbajú základné lieky pre onkologických pacientov. Potvrdil to i jeden z nich, podľa neho vraj vo štvrtok v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici posielali pacientov z ambulantnej liečby rakoviny domov pre nedostatok liekov. Podľa našich informácií majú problém i detské onkológie.

Mail od diváka hovorí o tom, že lekári pacientov posielali domov pre údajný nedostatok liekov - cytostatík na chemoterapiu. Pacientom dávajú ambulantné správy s tým, že musia ísť do svojej zdravotnej poisťovne a nájsť si iného zmluvného partnera v rámci Slovenska, kde im podajú chemoterapiu.

O nedostatku sa vedelo už v decembri...

O výpadku niektorých liekov sa vedelo už v decembri. "Bolo to spôsobené u výrobcu," tvrdí minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Preto bol povolený mimoriadny dovoz liekov zo zahraničia. Ivan Uhliarik: "Táto nemocnica si nepožiadala povolenie na dovoz. Ostatné ostatné onkologické nemocnice si o toto povolenie požiadali."

"Aj Univerzitná nemocnica Bratislava eviduje na trhu tento problém, najmä v oblasti cytostatík. Nemáme zatiaľ žiadny problém, ktorý by sme u pacientov nedokázali vykryť," vraví Danica Lehocká z Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Veľký problém má detská onkológia v Bratislave

Veľký problém s nedostatkom základných liekov majú aj na detskej onkológii v Bratislave a podobná je situácia vraj aj na ostatných oddeleniach v rámci Slovenska.

"Momentálne sme si požičali z Národného onkologického ústavu, z Košíc nám kolegyňa, primárka detskej onkológie poslala. Akonáhle však nepríde očakávaná zásielka 18. januára, tak vidím reálne nebezpečenstvo ohrozenia liečby pacientov," netají sa obavami MUDr. Danica Sujová z kliniky detskej onkológie a hematológie v Bratislave.

Nestačí povedať - prepáčte, pomýlili sme sa...

"Treba to riešiť a niekedy si aj na mieste priznať, že to bolo chybné rozhodnutie, pretože nestačí povedať, že prepáčte, pomýlili sme sa, lebo na toto zomierajú pacienti," varuje zástupkyňa pacientov Jana Pifflová Španková.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy