Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovensko sa vytratilo z dôležitej mapy, investori nás už nevidia
Zdielať na

Slovensko sa vytratilo z dôležitej mapy, investori nás už nevidia

BRATISLAVA / Slovensko už zďaleka nepatrí medzi investične zaujímavé krajiny a naša konkurencieschopnosť klesá. Zúfalí sú podnikatelia aj odborári. Aj podľa medzinárodných merítok sme si pohoršili. V oblasti atraktívnosti krajín na podnikanie sú ďaleko pred nami Česi a lepšie ako my sú na tom aj Poliaci, či Maďari.

Svetová brožúra konkurencieschopnosti porovnáva 64 ekonomík sveta. Slovensko sa nemá čím chváliť a tento výsledok len potvrdzuje rezignáciu zamestnávateľov. "Slovensko už dnes dávno nie je na mape prioritných investícií pre zahraničných investorov," uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Presnejšie sme skončili na 53. mieste a dopadli sme najhoršie z krajín V4. Najlepší sú Česi, ktorí skončili na 18. mieste. Kým my sme sa prepadli, oni stúpli o osem priečok. Poliaci skončili 43. a Maďari 46. Na to, že našu ekonomiku ťahajú práve zahraničné automobilky, ktoré dávajú aj prácu, je to veľmi nebezpečné. "Nie sú ochotní prichádzať, prípadne zvažujú odchod," vysvetlil Machunka.

Zamestnávatelia, ktorí sa výnimočne spojili s odborármi mali tento rok už viacero spoločných vystúpení, kde poslancov kritizujú za neustále nové a nové zákony, o ktorých s nimi nediskutujú. "Nie, že tu si niekto vymyslí behom 24 hodín nejaký zákon a hurá, poďme ho schvaľovať," uviedol Alexej Beljajev, prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy.

Práve v rámci stability a predvídateľnosti politiky, kompetencií vlády, efektívnosti právneho prostredia, či oblasti vývoja a výskumu vnímajú podnikatelia Slovensko najhoršie. "Vykazujú znaky nekompetentnosti," povedala Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov.

Medzi hlavné faktory atraktívnosti Slovenska patrí naopak prítomnosť kvalifikovanej pracovnej sily, konkurencieschopnosť cez nízke náklady, či spoľahlivá infraštruktúra a prístup k financovaniu. Teda nič, za čo by mohli politici v národnej rade. Oni to oproti podnikateľom vidia zjavne inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy