Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
ZOZNAM: Ak užívate tieto lieky, slnku sa radšej vyhnite
Zdielať na

ZOZNAM: Ak užívate tieto lieky, slnku sa radšej vyhnite

BRATISLAVA / Užívate lieky? Na niektoré by ste si mali dať pozor. Slnko v kombinácii s liekmi môže totiž spôsobiť viaceré problémy, týkajúce sa najmä pokožky. Koža je pri nich citlivejšia na slnečné a ultrafialové svetlo, a to aj vrátane solárií. Prečítajte si zoznam liekov, ktoré vám v reakcii so svetlom môžu spôsobiť nepriaznivé účinky.

Pozor, ak užívate niektoré z týchto liekov:

  • antibiotiká,
  • retinoidy,
  • antidepresíva,
  • antiepileptiká,
  • onkologické lieky,
  • lieky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol,
  • protizápalové lieky vrátane tých voľnopredajných,
  • masti a krémy,
  • rastlinné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného.

Reakcie tela môžu byť rôzne

Ako uvádza Štátny ústav pre kontrolu liečiv, nežiaduce účinky sú napríklad vyrážky, začervenanie, opuchy či dokonca popáleniny. Zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes. 

Pri užívaní takýchto liekov sa odporúča obmedziť pobyt na slnku v čo najväčšej možnej miere. Rovnako je dôležité používanie slnečnej ochrany počas celého dňa a to aj v prípade pobytu mimo priameho slnka.  Informácie o tom, či váš liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, si prečítate v písomnej informácii pre užívateľa (príbalový leták), prípadne sa spýtajte vášho lekárnika.

Aj zabaleným liekom je teplo 

V horúcich dňoch určite rátate s tým, že s nákupom sa treba domov ponáhľať, aby sa potraviny citlivé na teplo nepokazili. Lekárnici však upozorňujú, že aj liekom je v lete teplo a výsledkom nesprávneho skladovania môže byť dokonca aj vážne poškodenie zdravia. "Nikdy som sa nad tým nezamýšľala. Môže tam nejaký proces vzniknúť, lebo sa tam aj píše, že skladovať max do 25 stupňov," priznala obyvateľka Humenného. 

Mimoriadne obozretný treba byť pri liekoch vyžadujúcich skladovanie v chladničke. Ide napríklad o inzulín, vakcíny či detské sirupy. Tie treba z lekárne domov dopraviť čo najskôr. Ideálne v termotaške. 

Štáb TV JOJ vykonal pokus, pri ktorom nechal odloženú tašku s liekmi vo vyhriatom aute. Teplomer po dvadsiatich minútach ukazoval jeho maximálnu teplotu 50 stupňov Celzia, no v skutočnosti to mohlo byť až 70 stupňov. 

Z krému sa stala tekutina, čapíky úplne stratili svoj tvar a vytiekli. Zmena formy pritom zodpovedá aj za efekt liečiva. Čakať, že ak znova stuhnú, budú účinkovať rovnako, je omyl. Účinná látka sa totiž pri roztápaní usádza. Oveľa zradnejšie je to u tabletiek. Tie síce vonkajšiu formu nezmenia, no vplyvom tepla sa môže ich účinok nielen znížiť, ale dokonca úplne vytratiť. "Pri dlhšom pobyte vo vozidle, pri teplotách vyšších ako 50 stupňov, sa stratí ich forma. Ich lieková forma sa môže poškodiť natoľko, že môže dôjsť k zdravotnej ujme," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárskej komory. Je vhodnejšie už ten liek pre istotu nepoužívať.

Opaľovať sa na slnku treba tiež s mierou

V súvislosti s extrémnymi horúčavami nedošlo dosiaľ na území Slovenska k prekročeniu prípustných hodnôt ozónu v prízemnej vrstve ovzdušia. Blahodarné účinky slnečného žiarenia však treba využívať veľmi opatrne. Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode odporúča hlavný hygienik SR Ivan Rovný zdržiavať sa od 10. do 16. hodiny na tienistom mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy