Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ponorka, ktorá plávala k Titanicu, sa stratila. Zásoby kyslíka sú na štyri dni
Zdielať na

Ponorka, ktorá plávala k Titanicu, sa stratila. Zásoby kyslíka sú na štyri dni

BOSTON / Pobrežná hliadka z amerického mesta Bostonu spolu s kanadskými kolegami pátra po nezvestnej turistickej ponorke, ktorá plávala k vraku parníka Titanic. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, ktorá potvrdila, že na jej palube sú ľudia, neuviedla ale ich počet. Podľa listu The Guardian ich je päť. Stanica BBC uviedla, že medzi nezvestnými je aj britský miliardár a cestovateľ Hamish Harding. Ten v príspevku o plavbe ako spolucestujúceho spomína francúzskeho pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta.

Vrak Titanicu leží na dne Atlantického oceána asi 600 kilometrov od brehov kanadskej provincie Nový Foundland približne 3 800 metrov pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titanicu je turistickou atrakciou, ktorá podľa BBC vyjde na 250 000 dolárov (asi 228 000 eur) na osobu a trvá desať dní.

Ponorka vyplávala v sobotu 17. júna z kanadskej obce St John's, k vraku Titanicu doplávala v nedeľu ráno. Na palube sú zásoby kyslíka na 96 hodín, uviedla BBC. Harding, ktorý je tiež pilot a podľa niektorých médií sa už pozrel aj do vesmíru, bol pravdepodobne jedným z cestujúcich.

"Konečne môžem hrdo oznámiť, že som sa pridal k expedícii k Titanicu ako špecialista. Vzhľadom na najhoršiu zimu na Novom Foundlande za posledných 40 rokov bude táto misia pravdepodobne prvou a jedinou manuálne riadenou misiou k Titanicu v roku 2023," napísal na sociálne siete Harding. "V tíme na ponorke je niekoľko legendárnych prieskumníkov, z ktorých niektorí majú za sebou viac ako 30 ponorov k RMS Titanic od 80. rokov minulého storočia, vrátane PH Nargeoleta," dodal Harding.

Expedíciu s turistami a vedcami organizuje súkromná spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá v uplynulých dňoch na sociálnej sieti Twitter písala o aktuálnych misiách. Spoločnosť potvrdila, že ide o jej plavidlo, neoznámila však, koľko ľudí je na jeho palube. Internetové stránky firmy večer prestali fungovať.

Spoločné záchranné koordinačné centrum v Halifaxe v kanadskom Novom Škótsku uviedlo, že plavidlo bolo nahlásené ako nezvestné v nedeľu 18. júna okolo 21.13 h miestneho času (pondelok 2.13 h SELČ). David Concannon, poradca OceanGate Expeditions, uviedol, že spoločnosť stratila kontakt s ponorkou v nedeľu ráno. Vzhľadom na jeho prepočty posádka do dnešného popoludnia spotrebovala asi tretinu zásob kyslíka, uviedla agentúra AP.

BBC uvádza, že v predmetnej ponorke je päť ľudí, z toho traja platiaci cestujúci, jeden kapitán a jeden odborník.

"Snažíme sa všetkými spôsobmi pracovať na tom, aby sme posádku dostali späť do bezpečia. Všetko naše úsilie teraz venujeme pasažierom ponorky a ich rodinám," oznámila BBC firma OceanGate Expeditions.

Britský kontraadmirál vo výslužbe Chris Parry varoval, že pátranie po turistickej ponorke bude veľmi ťažké. "Morské dno je zvlnené. Samotný Titanic leží v priekope. Okolo je veľa trosiek," opísal Parry podmienky stanici Sky News.

Legendárny britský parník Titanic, vtedy najväčšia loď svojej doby, sa potopil následkom zrážky s ľadovcom pri plavbe z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roku 1912. Na palube bolo vtedy vyše 2 200 pasažierov, o život ich pri nešťastí prišlo vyše 1 500. Vrak Titanicu objavila americko-francúzska expedícia v roku 1985.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy