Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Agresívneho bociana, ktorý ničí autá, malo upokojiť potomstvo. Lenže ochranári sa mýlili
Zdielať na

Agresívneho bociana, ktorý ničí autá, malo upokojiť potomstvo. Lenže ochranári sa mýlili

ČERNINA / To, že sa mu vyliahne potomstvo, ho malo umúdriť . Všetci dúfali, že bocian - ničiteľ áut - prestane. No nestalo sa tak. Napriek štyrom malým bocianom ich otec na autá útočí naďalej. Zúfalí dedinčania sa s hromadnou sťažnosťou obracajú na Ministerstvo životného prostredia a žiadajú preplatenie tisícových škôd. Reportérka TV JOJ sa s kamerou bola pozrieť priamo do hniezda a odborníka sa pýtala, ako s nespratným bocianom naložia.

"Je odvážny, on sa nebojí ani psa. Obíde auto a párkrát do toho ďobne," priblížil Ondrej Matta, obyvateľ obce Černina. Najnovšie video bociana zachytáva priamo v akcii. Ochranári radili počkať, kým sa vyliahnu mláďatá, a dúfali, že bocian bude namiesto ďobania zabezpečovať potravu. No nestalo sa tak.

Dedinčania toto správanie napriek vysokým škodám tolerujú už týždne. Je zázrak, že voči bocianovi ešte nik nezakročil. "Ako sa hovorí, každá trpezlivosť má svoje hranice," uviedla Silvia Žinčáková, starostka obce Černina.

​Starostka posiela na Ministerstvo životného prostredia žiadosť o preplatenie škôd spôsobených chráneným živočíchom. Každý poškodený by mal predložiť od servisu potvrdenie o predpokladanej sume opravy. "Treba na to reagovať a treba sa pripraviť, že takýchto situácií môže byť aj v budúcnosti niekoľko," uviedol bocianológ Miroslav Fulín.

Skúsený bocianológ hovorí, že s podobným prípadom sa za roky praxe stretol v minulosti iba raz. Vtedy skončil bocian takpovediac v polepšovni. "2 týždne bol v karanténe, no po vypustení sa správal rovnako a to už bol krajný prípad. Vtedy sme požiadali o výnimku a bociana sme dali odstreliť," opísal Fulín.

​Následná analýza ukázala, že išlo o jedinca, ktorý mal nervový systém napadnutý vírusom, ktorý sa prenáša z domácej hydiny. Aký bude osud tohto nezbedníka, to závisí len od neho. "Pokiaľ budú problémy pretrvávať, do úvahy prichádza možnosť problémového bociana odchytiť a umiestniť do rehabilitačného zariadenia," informoval Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia SR. 

"V prípade, že nám nahlásia, že toto jeho správanie neutíchlo, tak požiadame o výnimku, či už uspaním strelou, zástrelom a dáme urobiť rozbor všetkých jeho orgánov, čo spôsobilo, že sa takto správa," doplnil Fulín. "Snažíme sa komunikovať s ochranármi aj s ministerstvom. Nechceme uškodiť bocianom, ale chceme chrániť majetok našich občanov," uzavrela starostka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy