Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bratislava sa zmenila na štúdio, točiť filmy nám pomáhali ľudia z celého sveta
Zdielať na

Bratislava sa zmenila na štúdio, točiť filmy nám pomáhali ľudia z celého sveta

Posledný augustový víkend žil originálnou filmovou tvorbou!

"Bratislava sa zmenila na také malé štúdio, natáčalo sa po uliciach, ľudia nemali problém s tým objaviť sa vo filme, nočný podnik v noci otvoril svoje dvere jednému z tímov, točilo sa proste všade, kde sa dalo," povedala Eva Gyulaiová, hlavná organizátorka kinokabaretu a zakladateľka slovenskej skupiny KinoS, združujúcej filmových nadšencov. Priznala, že účasť na tomto kabarete predčila očakávania. Pôvodne maximálny počet 50 úchádzačov sa totiž zvýšil o ďalších asi 20, z čoho 24 bolo slovenskej národnosti.

Tomáš Farkaš

"Z asi 24 Slovákov pochádza väčšina z Bratislavy, ale pricestovali aj z Košíc, Brezovej pod Bradlom a Banskej Bystrice. Niektorí sa filmom zaoberajú už dlhšie alebo proste prišli, aby si vyskúšali prácu s kamerou či hranie vo filme. Všetci len s pár výnimkami sú na tomto workshope prvýkrát," dopĺňa Eva.

Tomáš Farkaš

"Panuje tu úžasná kreatívna a priateľská atmosféra, všetci sa navzájom spoznávajú, tvoria, celý kabaret sa vlastne organizuje sám od seba. Ľudia už vedia, čo znamená zmanažovať si vlastné natáčanie. Prišli nám pomôcť skúsení organizátori z Belgicka a Francúzska, priniesli počítače, kamery. Na production meetingu sa predstavilo vyše 20 projektov. Takže sme nadmieru spokojní," dodáva.

"Z najvzdialenejšej krajiny prišiel Xuan, až z Kanady," hovorí organizátorka. Ten nám prezradil, že kinokabaret miluje a vďaka nemu pozná ľudí z celého sveta. "Toto je už môj sedemnásty kinokabaret, jedenásty európsky," prezrádza Kanaďan.

"Ja som z Belgicka, z Bruselu a som tu prvýkrát. Z práce mám týždeň dovolenky a o kabarete som počula už od priateľov pred rokmi. A teraz som si povedala - kinokabaret v Bratislave, prečo nie?" povedala Leticia. Podľa spoluorganizátora Michala sa premiérového slovenského kabaretu zúčastnilo až 14 či 15 krajín sveta.

Tomáš Farkaš

Tzv. "kinolab", kde sa dial celý kinokabaret, sa nachádzala na Miletičovej ulici. "Sme veľmi vďační Saleziánom, ktorí nám tieto priestory poskytli. Aj zahraniční účastníci, ktorí poznajú podmienky iných kabaretov, to veľmi pozitívne hodnotili a boli prekvapení vybavenosťou priestorov," pochválili organizátori základňu kabaretu. V ústrety kabaretu vyšlo aj multimediálne centrum Kuulfabrik, ktoré filmárom poskytlo technicky na vysokej úrovni vybavené štúdio, kde si vyskúšali natáčanie na pozadí zelenej obrazovky, tzv. green screenu.

Tomáš Farkaš

Napokon v nedeľu amatérski režiséri v spolupráci so svojimi kolegami dokončili posledné úpravy, aby sa výsledok 60-hodinového maratónu odpremietal na screeningu o deviatej večer v kine VŠMU v Bratislave. "Vznikol až rekordný počet filmov, okolo 25, tí, čo nestihli filmy dokončiť, tak plánujú v dohľadnom čase. Vydáme asi dve DVD. Som veľmi rada, že na Slovensku a pre Slovensko vzniklo toľko filmov. Ľudia tu pracovali s plným nasadením síl a energie a časť výsledku budete môcť posúdiť aj sami," navnadzuje organizátorka Eva.

Tomáš Farkaš

Na premietaní si totiž nielen účastníci, ale aj ďalší zvedavci pozreli skutočne rozmanité spektrum filmov. Najbúrlivejšie smiechom a potleskom publikum ohodnotilo "basketbal so zbraňami", ktorý sa zvrhol na "da, da, da, dusche da" - akýsi ´klip´ troch polonahých chlapcov utierajúcich sa hubkami a rozdávajúcimi navôkol svoje zvodné pohľady (Dododidach). K ďalším veľmi kvalitne spracovaným krátkym filmom a tým obľúbeným počas premietania patril aj príbeh "neposlušného" Ježiša, unikajúceho v šialenom behu po bratislavských podchodoch a uliciach pred kňazom a matkou Máriou (Life of J****). Nechýbali ani umelecké, kvázi erotické (sexi ženy so zbraňami chrániace Bratislavu: Bikini film: Heisser Beton) a sci-fi snímky (Bratislava pod nadvládou obrovských neznámych bytostí: Chronicle of fin extinction), zastúpenie mal aj animovaný a dokonca takpovediac mafiánsky film (The Game)!

Tomáš Farkaš

"Zahraniční kolegovia si slovenskú premiéru kabaretu pochvaľovali, cítili sa tu vynikajúco. Slovensko bola vlastne aj posledná stanica Kinobusu - autobusu, ktorým francúzski filmári cestovali od júna po všetkých európskych kinokabaretoch. Všetci sa už tešíme na budúcoročný slovenský, tentokrát dvojtýždňový kabaret!" Nenechajte si tieto filmy ujsť ani vy. V priebehu septembra bude výber z nich vysielať aj HUSTE.TV! Koncom tohto mesiaca tiež vydá KinoS DVD nosiče so všetkými filmami.

Tomáš Farkaš

O kinokabarete, filmovom workshope vás joj.sk informovala už pred vyše mesiacom, kedy ste si mohli pozrieť, ako prebiehal u našich rakúskych susedov a aké filmy sú jeho výstupom. Kinokabaret prebieha nepretržite každý rok po celom svete už od roku 1999, kedy ho založila skupina Kanaďanov v presvedčení, že toto je posledná šanca natočiť filmy pred zánikom sveta roku 2000. Svet našťastie žije naďalej a naďalej existuje aj hnutie nezávislých filmárov - maratóncov, pre ktorých nie je dôležitý rozpočet, ale idea a chuť. Tento rok oslávil svoje desiate výročie a pri tejto príležitosti sa presunul aj do malej stredoeurópskej krajiny - na Slovensko. Takto sa naša krajina pripojila k doteraz 61 bunkám hnutia Kino existujúcich po celom svete.

Tomáš Farkaš

Pozrite si videá z jeho priebehu, natáčania, strihu filmového materiálu pod stresom, prípravy na screening a okúste jeho nezabudnuteľnú atmosféru:

Súvisiace články:

Kinokabaret prvýkrát na Slovensku: Zúčastniť sa môže každý

Kinokabaret sa blíži! Ako vlastne prebieha?

Kinokabaret: Spravím sa pri tebe príliš rýchlo!

Najčítanejšie správy