Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Beblavý pozná meno svojho náhradníka. Strana Spolu si zvolila nového predsedu
Zdielať na

Beblavý pozná meno svojho náhradníka. Strana Spolu si zvolila nového predsedu

BRATISLAVA / Novým predsedom strany Spolu - občianska demokracia sa v sobotu stal Juraj Hipš. Rozhodol o tom prvý elektronický snem v dejinách slovenskej politiky, keďže pre koronavírus sú hromadné akcie zakázané. Prvý predseda strany Miroslav Beblavý odstúpil po tom, ako koalícia Progresívne Slovensko - Spolu veľmi tesne neuspela v parlamentných voľbách. Popri Jurajovi Hipšovi sa o stranícky predsednícky post uchádzal aj generál vo výslužbe Pavel Macko.

Delegáti na sobotňajšom sneme strany Spolu - občianska demokracia zvolili za nového predsedu Juraja Hipša. Nahradil tak Miroslava Beblavého, ktorý sa po neúspešných parlamentných volieb vzdal postu lídra strany. Delegáti volili predsedu spomedzi dvoch kandidátov - Jurajom Hipšom a Pavlom Mackom. Za podpredsedov strany zvolili Erika Baláža, Jaroslavu Lukačovičovú a Pavla Macka. Jednou z dôležitých tém strany Spolu budú mladí ľudia a príroda, uviedol na tlačovej besede po sneme nový predseda Juraj Hipš.

Hipš chce vybudovať silnú modernú zelenú proeurópsku stranu. Nový predseda poznamenal, že úlohou modernej zelenej strany nie je len ochrana prírody, ale týka sa aj vzdelávania, zdravotníctva a iných oblastí. Pre Hipša jednou z dôležitých tém budú aj mladí ľudia. „Ja som aj počas kampane videl, koľko mladých ľudí je ochotných sa zapájať do politického života. Za mojich mladých čias toto nebolo zvykom,“ dodal. Za najbližších politických partnerov strany považuje hnutie Progresívne Slovensko a stranu Za ľudí. Snem strany sa konal elektronicky.

Nový predseda Juraj Hipš je povolaním učiteľ. Založil mimovládnu organizáciu Živica, pod hlavičkou ktorej rozbehol viacero vzdelávacích programov ako Sokratov inštitút či Komenského inštitút. V roku 2019 ukončil pôsobenie ako riaditeľ organizácie Živica a vstúpil do politiky ako hlavný odborník na školstvo strany Spolu – občianska demokracia. Stál aj pri zrode ceny Učiteľ Slovenska.

Strana Spolu v parlamentných voľbách kandidovala s hnutím Progresívne Slovensko (PS) ako koalícia, no do Národnej rady SR sa im nepodarilo dostať. Získali 6,96 percenta hlasov voličov, pričom ako koalícia museli prekročiť minimálne sedempercentné kvórum.

V súvislosti s výsledkom volieb sa koalícia PS/Spolu obrátila aj na Ústavný súd SR, od ktorého žiada, aby prerátal odovzdané hlasy vo voľbách. Ústavný súd prijal 12. marca návrh na začatie konania o ústavnosti a zákonnosti volieb do NR SR a do 90 dní musí o sťažnosti rozhodnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy